Alen Islamović: “Muslimanske sam vjere, a supruga mi je katolkinja. Četrdeset smo godina zajedno i najraskošnije slavimo Božić”

Stan obitelji Islamović na zagrebačkom Borovju nije teško pronaći. Balkon i unutrašnjost pršte od svjetlosti božićnih lampica već sredinom prosinca.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Za to je zaslužna Marijana, supruga poznatog rokera Alena Islamovića, koja već godinama sve ranije ukrašava kuću jer cijela obitelj naprosto obožava božićne ukrase. Primili su nas u svom toplom domu koji već odiše blagdanskom atmosferom, a pjevač, poznat po bezvremenim hitovima Divljih Jagoda i Bijelog Dugmeta, poput “Đurđevdana”, “Ružica si bila” i “Motori”, priznao nam je da se dekoracijama bavi najviše supruga.
– Na meni je samo da sve te ukrase doteglim iz garaže – smije se Alen.

Marijana nam otkriva da je oduvijek voljela Božić, kako zbog ukrasa, tako i zbog dobre atmosfere koja nastane kad se za stolom okupi cijela obitelj. U njihovom slučaju to su kćeri Una i Lara, Alenove mezimice, koje su već odrasle, udane žene i majke prekrasnih sinova Dina i Davida, a društvo im pravi i veseli pas Uno, uvjerljivo najveći “pozer” kad je u pitanju fotografiranje za Studio.
Kreativnost

– Nekada smo kuću kitili na Badnjak ili nekoliko dana ranije, prema tradiciji. Ali onda nam ju je bilo žao raskititi, činilo nam se da je to premalo vremena za uživanje u blagdanskoj čaroliji. Pa sam tako, malo po malo, počela kuću uređivati sve ranije i svima se to svidjelo – otkriva Marijana, dok mlađa kći Lara kroz smijeh kaže da pripreme za Božić u njihovoj obitelji traju “bar mjesec dana”.

Zagreb, 121219. Dane Duica 7. Bozicni ukrasi u domu Alena Islamovica. Na fotografiji: Lara, Alen i Marjana Islamovic. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX

Alen je islamske vjeroispovijesti, a Marijana katolkinja, no to ih nikada nije sprječavalo da slave sve blagdane zajedno. Oboje dolaze iz Bihaća u multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, u kojoj se, kažu, u njihovoj mladosti nikad nisu pravile razlike među vjerama. Jedni bi druge ugošćavali u posebnim prigodama, poštivali tuđe običaje i družili se bez mržnje, a upravo to je poruka koju svojoj djeci usađuje i obitelj Islamović.
Fotografiramo ih pored obiteljskog bora, primjećujući da su svi ukrasi ove godine u bijelom tonu. Marijana kaže da svake godine promijeni “temu”.
– Nekad sam u zelenoj fazi, nekad imamo crvene ukrase, ma imam ih svih boja i oblika. Iskreno, ni sama ne znam koliko ih se skupilo svih ovih godina, a svako malo kupim nove jer prođem nekom trgovinom i nešto mi se svidi, pa ne mogu izdržati da ne kupim. Ove godine sam se odlučila za bijelu, a jako je popularan i lik Orašara, pa imamo dosta figurica Orašara – kaže Marijana. Lara kroz smijeh dodaje da je Orašar postao toliko popularan da “ćemo možda iduće godini kititi lutku, a ne jelku”. No, Marijana ne brine previše o trendovima. Uživa u svojoj kreativnosti kojom stvara jedinstvenu Božićnu bajku. Oduvijek je bila sklona uređenju interijera, pa je tako vlastoručno uredila sve nekretnine u kojima je par živio, kao i stanove svojih kćeri. Alen kaže da se u njene ideje ne miješa jer mu se sviđa sve što ona napravi.

Zagreb, 121219.
Dane Duica 7.
Bozicni ukrasi u domu Alena Islamovica.
Na fotografiji: Alen i Marjana Islamovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 121219.
Dane Duica 7.
Bozicni ukrasi u domu Alena Islamovica.
Na fotografiji: bozicni ukrasi.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX
35 koncerata

Zanimljivo je i kako se par upoznao. Alen je, otkrivaju nam, bio u ranim dvadesetima i tek je trebao postati velika jugoslavenska zvijezda, a Marijana je imala samo 16 godina. Roditelji su je prvi put pustili u noćni izlazak u grad, a ona je odmah srela rokera i planula je ljubav koja traje već gotovo četiri desetljeća. Štošta su u tom periodu prošli zajedno, a Marijana je vlastitu karijeru medicinske sestre žrtvovala kako bi se brinula o obitelji.
Više pročitajte na: https://www.jutarnji.hr/life/zivotne-price/alen-islamovic-muslimanske-sam-vjere-a-supruga-mi-je-katolkinja-cetrdeset-smo-godina-zajedno-i-najraskosnije-slavimo-bozic/9797143/
 

Posljednji postovi