Alisa Bukva Džananović, umjetnica u Chicagu: “Bosna je protkana u meni” (FOTO)

Procjena je da u Sjedinjenim Američkim Državama živi oko 300.000 Bosanaca i Hercegovaca. Što se tiče geografske rasprostranjenosti, migranti iz Bosne i Hercegovine koji su stigli kao izbjeglice, uglavnom su naseljavani u velike gradske sredine kao što su New York, Jacksonville, Phoenix, Salt Lake City, St. Petersburg, Richmond, Atlanta, Louisville i Chicago. Upravo u Chicagu, dugi niz godina živi naša današnja sagovornica Sarajka Alisa Bukva Džananović.
Iskušenja
Njeni prvi dani na ovom svijetu nisu slični mojim, tvojim, vašim danima, počecima većine nas. Naime, Alisini roditelji su se razišli i otišli svojim putem kada je ona imala svega mjesec. Njeni “pravi roditelji” – oni koji su je odgojili – bili su dedo, nana, amidže i tetke. Kako nam Alisa kaže, odrasla je u predivnoj familiji u kojoj se gajilo poštovanje, pozitiva i ljubav.

image
Alisa Bukva Džananović/ Privatni album

 
Međutim, kao i mnogi Bosanci i Hercegovci, Alisa i njena porodica rasuli su se po svijetu. Razlog je bila agresija na Bosnu i Hercegovinu.
– Moja tetka, njena malena kćerka i petnaestogodišnja ja bile smo u posljednjem konvoju koji je zadržan tri dana da bi nas potom razmijenili. To putovanje nas je vodilo kroz mnoga iskušenja, selidbe iz jednog mjesta u drugo, daleko od svojih voljenih u nepoznatom svijetu, sa jednom željom – da se vratimo što prije. Ali stvarnost je bila drugačija, prisjeća se naša sagovornica.
Život je tekao dalje. I koliko god okolnosti bile negativne, ispostavilo se da u svakom zlu ima dobrog pa se Alisa tako našla u Švicarskoj gdje je završila dodiplomski studij na CSIA (Centro Scolastico Industrie Artistiche). Njena ljubav uvijek je bila i biće umjetnost, koja je svoj uspon doživjela baš tada.

image
Alisa i njena porodica rasule su se po svijetu/ Privatni album

 
– Moj rahmetli amidža imao je dara za crtanje i profinjeno, izoštreno oko zapažanja. On je bio inicijalna kapisla, njegovi radovi crno-bijelom tehnikom su me oduševljavali. Pod njegovim uticajem i uticajem daljeg školovanja, sticanjem znanja, izgradila sam svoj identitet daleko od moje domovine i voljenih. Osjetila sam potrebu da kroz svoje radove ispoljim ljepotu koju imamo, predivnu arhitekturu, priče zbog kojih se osjećam kao da putujem iz jednog mjesta u drugo i u svakom nađem tu ljepotu, priča naša sagovornica, čiji su radovi bazirani isključivo na kolažu, bez ikakvih boja. Time stvara unikatne slike koje se ne mogu ponoviti.

image
Želja za povratkom ostala je neostvarena/ Privatni album

 
“Svaka slika ima svoju čar, neobična je, mistična, ima svoju dušu, odiše tradicijom, prikazuje sklad prirode i arhitekture, vraća u neka stara dobra vremena”, komentari su koje o svom stvaranju obično dobija umjetnica Alisa Bukva Džananović. Njeni originalni radovi nalaze se u jednoj od galerija u Chicagu, dok se otisci na platnu mogu naručiti ovim putem.
Imala je čast izlagati svoje slike širom Sjedinjenih Američkih Država, a narudžbe stižu iz svih krajeva svijeta. Radila je na mnogim projektima od kojih je jedan nazvan “Identitet”. A njen identitet uvijek je bio i ostaće – bosanskohercegovački.
Iščekivanje
– Bosna je protkana u meni i ona se sama voli kao mio insan, iskreno će Bukva Džananović.

image
Svaka slika ima svoju čar/ Privatni album

 
Iako uvod nije obećavao sretan rasplet, situacija je ipak nešto drugačija. Svoje sljedeće putovanje u Bosnu i Hercegovinu Alisa željno iščekuje, a za to ima i dobar razlog.
– Uvijek sam željela imati brata, a ispostavilo se da imam dva koja ću pri narednom dolasku u Sarajevo upoznati. Takva je ta naša Bosna – uvijek iznenadi insana, zaključila je umjetnica iz Chicaga, a u srcu i dalje Sarajka, Alisa Bukva Džananović.
(oslobođenje.ba)