Alisin put – od Bileće preko Plava do New Yorka

Devedesetih godina, u vaktu čuda, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, gradiću Bileći, rodila se Alisa Jaganjac. Njenim rođenjem u domu njenih roditelja Zlatana i Jasminke nastanila se radost, tako da su njihova razmišljanja bila daleko od rata. U porodičnoj radinosti sklapali su planove o životu, radu i podizanju djece, starije Ajle i tek rođene Alise.
Mladost, porodica i stečena prijateljstva kroz život nisu ih navodila da razmišljaju o ratu i svemu što ide sa ratnim strahotama.
I onda dolazi kobna 1992., kada kreće JNA, kao i druga vojna i policijska mašinerija Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ratne horde natjerale su Zlatana i Jasminku u progon. Oni u naramku uzimaju Alisu i stariju Ajlu, i u zbjeg, tražeći utučište da ih spase. Nakon nekoliko dana i noći tumaranja po planinama, sporednim putevima, našli su utočište u Plavu, gdje su smješteni prognanici iz Trebinja, Bileće, Nevesinja, Foče,… Sanjali su o povratku na svoju imovinu. Računali su kao i svi, proći će zlo i vratit će se u svoj dom, ne sluteći da će im Plav 1992/93., biti samo privremeni boravak.
I opet pakovanje stvarčica u nekoliko torbica – kesa i traženje novog, sigurnijeg doma. Nakon skoro dvogodišnjeg boravka u Plavu, godine 1993., doselili su u New York. Ipak sa novim životnim iskušenjima, učenjem engleskog jezika, rada, podižu Ajlu i Alisu. U ovom predstavljanju, Alisa reda uspjehe i nagrade u školovanju, što jeste najbolja zahvalnost roditeljima za uložene napore u odgoju.
I tako uspješno školovanje, osnovno, pa srednje, pa fakultet, iz godine u godinu… do visoke akademske titule…
Nakon što je Alisa završila četverogodišnji studij registrovane medicinske sestre, i zaposlenja u prestižnoj medicinskoj ustanovi “Sloan Kattering Cancer Center”, u gradu New York-u, Alisa je nastavila sa daljnjim školovanjem na njujorškom poznatom fakultetu “Hunter”. Alisa je sa velikom odgovornošću pristupa stalnom poslu u bolnici čiji pacijenti su Bill Clinton, bivši predsjednik SAD; sudija Ruth Bader Ginsburg, članica Vrhovnog sudstva SAD, i mnoge druge poznate ličnosti.

image
Na prvoj liniji u periodu pandemije Covid-19/ Privatni album

 
Saznajemo da u jeku pandemije uzrokovane koronavirusom, Alisa svoj životni poziv izvršavala je krajnje profesionalno na najvišem mogućem nivou. Ali uz sve obaveze, radne i privatne, Alisa je uspješno pred komisijom odbranila magistrirski rad kada stiče zvanje: Magistrice medicinskih nauka.
Alisa kaže da je najviše zahvalna svojoj porodici na bezrezervnoj podršci koju je imala u svakom trenutku. Također kaže da njeno profesionalno usavršavanje je tek u ranim fazama.
(oslobođenje.ba)