Almin Hodžić:”Kažem sebi možeš to, želiš to, imaš san, slijedi svoje snove i ne dozvoli nikome i ničemu da te omete u tome”

O pitanjima veznim uz kickboxing karijeru ovih smo dana razgovarali sa Alminom Hodžićem. Saznajte kako živi jedan sportaš i zašto smatra da su borilački sportovi važni.
-Predstavi se?
Ja sam Almin Hodžić. Rođen sam 2001.godine u Tuzli. Inače član KBV “Flek Tom-Cat team” Tuzla i član kickboxing reprezentacije Bosne i Hercegovine.
-Kada si i zašto počeo da se baviš kick-boxingom?
Zahvaljujući mome starijem bratu koji se također bavi kickboxingom i ja sam se odlučio baviti tim sportom. Kao i svako dijete tokom odrastanja pokušavao sam se pronaći u raznim sportovima, a 2014. sam se pronašao u kickboxu, čime se aktivno bavim do dana danas.

-Koliko je kick-boxing zahtjevan kao sport?
Po mome mišljenju kickbox je jedan od težih sportova jer koliko traži fizičku spremu, duplo više traži psihičku spremu. Primjer toga je da su se u toku pandemije Covid-19, takmičenja održavala bez prisustva publike gdje je jedan borac, početnik, dominirao mnogo iskusnijeg borca, znači nije imao taj dodatni pritisak gdje bi se morao psihički izboriti sa samim sobom jer tu ima gledatelja i sl. Dok sada kako se smiruje situacija sa pandemijom, popuštaju se mjere, gledateljima je dozvoljeno prisustvovati takmičenjima, taj isti, mladi i perspektivni takmičar nije smio da se bori pred publikom, jer nije dovoljno psihički jak ali u jednu ruku je to razumljivo, to će nadoći godinama i borbama.
-Kako se psihički pripremaš za mečeve?
Nemam posebne rituale kao neki borci što idu kod psihijatra, psihologa i sl. Jednostavno ja se spremam sam u četiri zida, kažem sebi možeš to, želiš to, imaš san, slijedi svoje snove i ne dozvoli nikome i ničemu da te omete u tome. I bude mi mnogo lakše.

-S obzirom na veliki broj medalja. Možeš li nam izdvojiti tebi najdraže?
Naravno, kao svakome sportisti svaka medalja je vrijedna i draga, ali tako kao svaki sportista imam i najdražu medalju, a to je srebrena medalja sa Evropskog prvenstva iz 2019. godine, koju sam osvojio u sklopu reprezentacije Bosne i Hercegovine.
-Gdje se vidiš u budućnosti? U kojem smjeru bi želio krenuti?
Sigurno se vidim u ovome sportu ali nažalost van Bosne i Hercegovine. Idem ka snovima, ne čekam da snovi dodju meni. Sve dok mi zdravlje dozvoljava da se bavim ovim sportom, bavit ću se ako Bog da.

-Kojim savjetima bi pomogao početnicima koji se žele baviti ovim sportom?
Omladini poručujem da se uopšteno bave sportom, jer sport je lijek za sve. A što se tiče direktno kickboxinga, super je sport, prije svega dobar je kao antistres i antidepresiv, a svi znamo da je stres i depresija najveći problem današnjice, kako kod omladine tako i kod starijih ljudi, nemojte tako lako odustajati, jer formula za uspjeh je rad, rad i samo rad. Gard na glavu, čuvajte svoje zdravlje i opušteno.
-Slobodanka Stevanović-