Amina Žigić – “Nemojte se voditi time da je “volonterizam rad za džaba”, jer nije sve u materijalnim stvarima”

Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine su svjesni same potrebe za aktivizmom i volonterizmom. Mada često nailaze na nerazumijevanje sredine, ima i onih koji ne žele da odustanu i koji aktivno rade na promjenama.
Jedna od njih je Amina Žigić, koja je svoju inspirativnu priču podijelila za CAT BiH!

-Možeš li nam za početak reći nešto o sebi?
Zovem se Amina Žigić i dolazim iz Bistarca. Trenutno sam studentica druge godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli, na odsjeku Žurnalistika, a završila sam srednju Ekonomsko-hemijsku školu smjer Finansije i bankarstvo.
– Šta te potaklo na volonterizam?
Moj put je krenuo sa Omladinskom Bankom i odborom u Lukavcu. Priključila sam se njima sa svojih 15 godina, jer sam željela naučiti nešto novo, a i izgledalo mi je zanimljivo. Tada sam shvatila da zapravo uživam u volonterizmu i da želim nastaviti biti aktivna.
–Kakve si sve vještine stekla kroz volonterizam?
Kroz volonterizam sam stekla zaista mnogo vještina počevši od timskog rada, pisanja projekata, poboljšanog javnog nastupa, zagovaranja, vođenja manjih grupa i prezentovanja, te mnogih drugih kojima sam nadogradila sebe. Sve te vještine koje sam sticala neformalnim obrazovanjem su mi mnogo pomogle i u formalnom obrazovanju.
– Radiš sa ljudima, provodiš projekte. Koji su/je za tebe posebno upečatljiv/i?
Jedan od najdražih projekata u kojima sam učestvovala je od Omladinske grupe Kvart, a to je preuređenje dvorišta Obdaništa Lukavac. Na tom projektu smo svi zajedno radili duže od godinu dana, a rezultat je bio fantastičan.

– S obzirom da si student, aktivni volonter u mnogo organizacija, zanima me kako uspjevaš uskladiti sve obaveze?
Ovo me često pitaju i prijatelji, a moj odgovor je uvijek onaj kliše “organizacija je ključ svega”. S obzirom da sam još u prvom srednje krenula sa volonterizmom, s vremenom sam naučila kako da organizujem sve, a da niko ne ispašta. Desi se naravno da ponekad nije moguće sve uskladiti, ali maksimalno se trudim. Bitno je i imati volju da stignete sve pa je sve ostalo odmah lakše.
– Kojom oblašću novinarstva želiš da se baviš u budućnosti?
Za sada imam dvije strane koje me privlače a to su televizijsko novinarstvo i odnosi sa javnošću tj PR. Ne mogu se još uvijek odlučiti između ovo dvoje, morat ću pričekati kraj fakulteta pa ćemo vidjeti.
– Neostvarena želja?
Većina mojih neostvarenih želja se odnosi na putovanja i neke određene destinacije. Nadam se da ću te želje ostvariti tokom života.
– Poruka za mlade koji se žele baviti volonterizmom. Savjet?
Kroz volonterizam ćete upoznati mnogo novih ljudi, posjetiti mnoge gradove i države, naučiti razne zanimljive i korisne stvari, pomoći drugima a usput se i zabaviti radeći sve to. Također, nemojte se voditi time da je “volonterizam rad za džaba”, jer nije sve u materijalnim stvarima, a to ćete i sami vidjeti kada krenete volontirati. Ne čekajte sljedeći ponedjeljak, krenite sad!
-Slobodanka Stevanović-