Amir Jatić – Nakon otvaranja kompanije u Nizozemskoj, pokrenuo biznis i u rodnoj BiH

Amir Jatić je kao maloljetnik prognan iz Kozluka kod Zvornika odakle je zajedno s porodicom otišao u Nizozemsku. U Den Boschu je završio srednju školu, a potom studij mašinstva u Rotterdamu. Zasnovao je svoju porodicu i već jedanest godina vodi privatni biznis, u okviru kompanije Bosing.
Amir Jatić iz Kozluka nakon otvaranja kompanije u Holandiji pokrenuo biznis  i u rodnoj BiH - Zvornicki.ba
Radi se o projektnom birou koji zapošljava inžinjere i projektante, te provodi najzahtjevnije projekte iz oblasti mašinstva, izgradnje i prenosa električne energije. Prije dvije godine je pokrenuo kompaniju u Tuzli, sa željom da proširi svoje djelovanje na BiH.
– Sve vrijeme boravka u Nizozemskoj sam održavao vezu sa domovinom. S grupom prijatelja sam pokrenuo organizaciju Mladi BiH, BiHRO i druge. Dugogodišnji sam član organizacije Platforma BiH, koja kao krovna organizacija okuplja udruženja građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, s ciljem da se pomogne domovini. Ova organizacija je imala stalne kontakte sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj. Sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama, obilježavanjima značajnih datuma i u zagovaranju interesa Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj, pojašnjava Jatić.
Također, Jatić je aktivno uključen u rad Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Platforma BiH je bila nosilac aktivnosti za podršku ugroženim područjima Bosne i Hercegovine u poplavama 2014. godine. Kroz mjesec dana djelovanja, u saradnji sa pojedincima i organizacijama iz Bosne i Hercegovine, osigurana je vrijedna pomoć Podrinju, Posavini, Krajini i Srednjoj Bosni.
– Upravo tokom tih aktivnosti razvila su se važna prijateljstva koja su kasnije rezultirala realizacijom i drugih humanitarnih projekata. Prijateljstvo i povjerenje iz ovih projekata, kasnije će se pokazati važnim u pokretanju biznisa u Bosni i Hercegovini.
Upravo je to bila saradnja s prijateljem Mehmedom Parganom. Na ovoj relaciji je nastala ideja da se u Tuzli osnuje preduzeće – projektni biro, koji će koristeći iskustva poslovanja u Nizozemskoj, kreirati ponudu i za tržište Bosne i Hercegovine, ali i biti spremno za evropska tržišta, prepričava Jatić.
Tako je došlo do formiranja preduzeća Probosing d.o.o. Tuzla. Ovo preduzeće danas upošljava inženjere mašinstva, građevine i
elektrotehnike koji projektuju segmente velikih elektroenergetskih sistema na nizozemskom tržištu. Da bi odgovorili zahtjevima tog tržišta, mladi bh. stručnjaci proveli su deset sedmica u Nizozemskoj, gdje su imali priliku upoznati sistem kvalitete koji se tamo primjenjuje. Nova znanja i iskustva donijeli su u Bosnu i Hercegovinu i kroz poslovni sistem Probosinga stavili ih u funkciju.
Zahvaljujući USAID Diaspora Invest, proveden je spomenuti proces edukacije, odnosno transfera znanja i nabavljena je oprema i softver za realizaciju određenih projektnih rješenja. Probosing u saradnji sa Bosingom Rotterdam i domaćim kompanijama
planira proširenje djelatnosti na tržište Bosne i Hercegovine.
– Naš cilj je da na temelju vlastitih znanja i iskustava, uz korištenje postojećih resursa kreiramo rješenja i proizvode koji mogu pronaći tržište u Evropi. Mi ćemo u narednim godinama graditi svoju poziciju na bh. tržištu, prije svega radeći na stvaranju jake baze mladih stručnjaka inžinjera i projektanata, koji mogu odgovoriti zahtjevima evropskog tržišta. S tim ciljem smo otpočeli provođenje važnog projekta s fakultetima Univerziteta u Tuzli, kako bismo im pomogli da studentima i nastavnicima osiguraju lakši pristup sticanju znanja i povezivanju sa multinacionalnim kompanijama.
Projekt pokretanja biznisa u Bosni za mene je višestruko važan. Na ovaj način vežem se mnogo čvršće za svoju domovinu; omogućavamo mladim ljudima da rade i da ne moraju odlaziti iz Bosne i Hercegovine. Na kraju, uslovi za poslovanje u Bosni i Hercegovini su sve bolji – mi želimo da svojim iskustvima i znanjima, svojim kapitalom, unaprijedimo taj ambijent, zaključuje Amir Jatić.
(oslobođenje.ba)

Posljednji postovi