Ammar Mešić – Ja sam Srbin, musliman iz Prijepolja … slavimo Božić i Bajram, Uskrs i Ramazan

On je porijeklom iz Prijepolja, živi i radi u Beogradu, a povodom komentara ljudi koji ne razumiju “kako je on Srbin i ističu dva slova m u njegovom imenu” – objasnio im je statusom na svom profilu na Facebooku.
“Izašao je jutros još jedan tekst o meni u Igri prijestolja, naslov: “Srbin u Igri prijestolja” i otvorim komentare.
Najčešći su: kako Ammar pa Srbin? Mržnja, u nekim komentarima otvorena, u nekim zapakovana u mrziteljsku duhovitost.
To mrze oni koji misle da je Prijepolje u Crnoj Gori ili Bosni. Jer da je u Srbiji, valjda bi bilo Prepolje. Mrze oni koji ne znaju granice sopstvene zemlje, oni koji se boje Srbije svedene na ‘beogradski pašaluk’ a da iz tog istog pašaluka nisu nikada izašli, niti pokušali da nauče nešto o svojoj zemlji, njenoj historiji i kulturi. Oni koji misle da treba istrijebiti one koji se drugačije zovu, imaju drugu vjeru i vjerovanja, one koji su od njih po bilo čemu različiti.
Ja sam Srbin, iz Prijepolja koje je u Srbiji. Baka i njeni roditelji i rođaci su pravoslavci, a mi muslimani, slavimo i Božić i Bajram, Uskrs i Ramazan. Pa pobogu kako to da živimo normalno? Ne dijelimo ljude, ne pristajemo na to da nas dijele. Razdvajamo ljude od neljudi, razlikujemo dobro od lošeg. Ne pljujemo po ulici, ne potkradamo komšije, ne kunemo, ne varamo, ne dijelimo, ne mrzimo. Plaćamo porez, pjevamo himnu, borimo se da naša Srbija bude bolja, uređenija, ljepša. I lijepo nam je tako, sigurno ljepše nego onima koji se bude i ležu sa mržnjom. Ljepše nego onima koji misle da je mržnja dokaz ljubavi prema svojoj zemlji ili vjeri.
(TBT)