Balerine iz Mostara osvojile nagrade na takmičenju u Sjevernoj Makedoniji

Međunarodno natjecanje STAGE Interational Dance Competition održano je u subotu 07. novembra 2020. godine u Skoplju (Sjeverna Makedonija). Ovo takmičnje okupilo je učesnike iz 12 zemalja: sedam gradova u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (Mostar), Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Rusiji, Uzbekistanu i Tajlandu (dva grada).
U ovom specifičnom vremenu, 27 škola je prijavilo više od 300 natjecatelja različitih uzrasta i kategorija, slanjem videozapisa po striktnim pravilima, koja su se putem livestreama takmičila u subotu.

image
Eva Schafer/ Arleta Ćehić

 
Uvaženi žiri činili su mr. Olga Pango, direktorica Baleta u Nacionalnoj Operi i baletu Makedonija, Prima Balerina dr. prof. Aleksandra Mijalkova, Nacionalna Opera i Balet Makedonija i Saša Evtimova, solist, profesor i koreograf u Nacionalna Opera i Balet Makedonija.
Balet Mostar Arabesque se natjecao sa tri koreografije: Bečke Bombone, Mini klasični balet, grupna, djeca do osam godina; Na lijepom plavom Dunavu, Djeca klasični balet – grupna do 13 godina i Alegria, solo karakterni ples do 13 g. koji je plesala Eva Schafer. U sve tri kategorije su osvojena prva mjesta, a koreografije i kostime je uradila prof. Arleta Ćehić.

image
Detalj sa STAGE International Dance Competitiona u Sjevernoj Makedoniji/ Arleta Ćehić

Inače Balet Mostar Arabesque djeluje već 14 godina u Mostaru i iza sebe ima brojna međunarodna i svjetska natjecanja, donoseći u Mostar značajne medalje i priznanja sa respektabilnih natjecanja. Iako radi u minimalnim uslovima kompletne kadrovske i materijalne logistike, rezultati ne izostaju i čine ponosnim ne samo grad Mostar i BiH, već i ostale ljubitelje baletske umjetnosti, karakternog i modernog  plesa.
(oslobođenje.ba)