Banja Luka – Grad će biti podrška za mlade stvaraoce

Premijera predstave „Mali Agaton“ Dis pozorišta iz Banje Luke održana je u Domu omladine, čime je ovo pozorište počelo svoju novu sezonu predstava i obilježavanje 30 godina postojanja i rada.
 Фото: Град Бања Лука
Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao premijeri, kazao je da je oduševljen mladim glumcima i umjetnicima pozorišta mladih „DIS“.
-Grad će i dalje, u još većoj mjeri biti podrška za ove mlade stvaraoce kroz finansijsku pomoć i ustupanje prostora. Našu podršku oni zaslužuju, jer samo podrškom njih, podržavamo i umjetnost – naglasio je Stanivuković.
Prema njegovim riječima, umjetnici su uvijek bili ljudi koji treba slobodno da misle, da kritikuju vlast i da se suprostavljaju svim negativnim pojavama u našem društvu.
-Podrškom njih na tom putu slobodnog izražavanja svojih stavova, podržavamo i da naše društvo krene boljim putem. NJihove predstave će postati dio manifestacija u sklopu Dana grada i na taj način dati dodatni podstrek za nove uspjehe – zaključio je Stanivuković.
Gradonačelik je čestitao na odličnoj predstavi: Ivanu Petrušinskom, Srđanu Ćiriću, Đorđu Grgiću, ali i cijeloj ekipi koja je radila na predstavi „Mali Agaton“.
Iz Dis pozorišta su naveli da je glavna inspiracija za predstavu potekla iz javnog poziva upućenog mladim ljudima od strane DIS teatra prije nekoliko mjeseci, kojim su pozvali sve mlade ljude da im ispričaju svoju stranu priče i uopšteno istinite probleme koji muče mladog čovjeka današnjice.
Najavili da slijedi čitav niz premijera i izvedbi za djecu i odrasle koje nisu uspjeli da predstave publici zbog epidemiološke situacije.
Najavljen je i dugometražni film koji će premijeru doživjeti krajem godine u saradnji sa UNVO timom, kao i dokumentarac koji će obuhvatiti svih trideset godina rada.
(rs.ba)