Beč: Otvorene prijave za Međunarodnu školu programiranja

Međunarodna škola programiranja “42 Vienna” u austrijskoj prijestolnici otvara prijave za besplatnu obuku programiranja za sve starosne grupe.

Da bi nadomjestila nedostatak obrazovnih kapaciteta za buduće programere i dopunila postojeću ponudu za studente francuske škole “Ecole 42″ u septembru ove godine u Beču otvara kampus “42 Vienna”. Bečkoj privredi naime nedostaje najmanje 30.000 IT-stručnjaka, posebno zbog širenja procesa digitalizacije posljednjih nekoliko mjeseci.

„Austrija predvodi u mnogim oblastima digitalizacije poput e-uprave. Beč pokreće važne inicijative za digitalizaciju i kao centar Dunavske regije predstavlja glavnu destinaciju za talente iz susjednih zemalja. “42 Vienna” nudi mogućnost međunarodno priznatog obrazovanja i omogućuje obećavajuću profesionalnu budućnost”, izjavila je direktorica škole Rosemarie Pichler.

Školovanje za sve studente je besplatno i ne zahtjeva programersko predznanje već se gradi na logičkom razmišljanju. Poseban akcenat se stavlja na prisustovanje nastavi u projektnim grupama. Pored različitih specijalizacija u IT oblasti studenti razvijaju vještine u saradnji, kreativnosti, rješavanju problema, angažovanju i poduzetničkom razmišljanju. U prvoj godina studija od septembra 2022. godine na raspolaganju je 150 slobodnih mjesta. Tokom slijedeće tri godine ovaj broj će rasti na ukupno 450 studenata po godini.

Ovaj obrazovni model postoji od 2013. godine i zasnovan je na “peer to peer” metodologiji ili uzajamnom učenju, bez predavača i frontalne nastave. Cilj je učenje temeljeno na projektu kroz igru (“Gamification”). Sastavni dio obrazovanja su dva praktična modula po šest mjeseci trajanja. Zavisno od vremenskih mogućnosti studenata školovanje traje od 1,5 do pet godina.

Više informacija i prijave: https://www.42vienna.com/en/

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.