Beč: Ovo je pet najvećih zabluda o mačkama

U Beču postoji stroga zaštita za kućne ljubimce, poljoprivredne domaće životinje i divlje životinje. U novoj brošuri Kancelarije ombudsmana za zaštitu kućnih životinja navodi se pet osnovnih zabluda o omiljenim kućnim ljubimcima u Austriji – mačkama.

Woman, Cat, Pet, Girl, Animal, Attractive

  1. Mačka se uvijek dočeka na noge

Mačka u slobodnom padu napravi pun krug oko svoje ose – i u najboljem slučaju se zaista dočeka na noge. Međutim, mački je potrebno izvjesno vrijeme da bi se okrenula oko svoje ose što znači da pri padu čak i sa manje visine može ozbiljno da se povrijedi. U Beču je zakonom propisano da prozori i balkoni moraju da se zaštite rešetkama ili mrežama, tako da mačka ne može pasti. Ukoliko vlasnici mačaka to ne učine, plaćaju kaznu u visini do 7.500 eura. Ukoliko se mačke povrijede, vlasnici takođe moraju da plate kaznu.

  1. Mačke su osobenjaci

Preovlađujuća slika o mačkama jeste da su one asocijalne, a zapravo se radi o veoma društvenim životinjama. Većina domaćih mačaka ima stalnu potrebu za pažnjom svojih ukućana. Potrebno je posvetiti im se svakog dana i igrati se s njima kako bi se održao njihov instinkt za lovom.

  1. Mačkama je dovoljan jedan mačji toalet

Načelno je u odnosu na broj mačaka koji imate uvijek potreban jedan mačji toalet više: ukoliko imate jednu mačku, imajte dva toaleta, dvije mačke tri toaleta i tako redom. Što više mačaka imate, potreban vam je toalet više. Razlog tome je što mačke u prirodi odvojeno obavljaju osnovne fiziološke potrebe. Ova mogućnost u stanovima mora da se stvori vještački, tako što će se mačkama obezbijediti dva odvojena mjesta za obavljanje nužde, u najboljem slučaju u različitim dijelovima stana.

  1. Moja mačka ne voli mačju travu

Neizbježan resurs koji se propisuje u držanju ovih kućnih ljubimaca je trava za mačke. Specijalne travke mačkama pomažu da izbace klupko dlaka koje su progutale dok su čistile svoja krzna. Ako vaš ljubimac ne pokazuje interesovanje za ovu namirnicu, poslužite mu neku drugu robnu marku ili sami zasadite travu. Takođe, uključite mačju travu u igru ili je poprskajte vodom, možda će to kod životinje probuditi interesovanje.

  1. Čipovanje i registracija nisu potrebni kućnim mačkama

Ko voli svog ljubimca, on ga čipuje i registruje u bazi podataka kućnih ljubimaca. Mačke mogu odlutati od kuće, ali bez čipovanja i registracije smanjuju se šanse da ih pronađete.
Izvor: Eurocomm-PR
Foto: TOW / Martina Koppensteiner

Posljednji postovi