Besplatna podrška mladima u pronalasku posla, stipendije i volonterskog angažmana

Omladinsko udruženje REaktiv i Centar za mlade Zenica pokrenuli su Servis podrške za mlade iz Zenice. Svi mladi koji su u potrazi za zaposlenjem, stipendijom ili volonterskim angažmanom mogu isprobati ovaj Servis podrške i dobiti korisne informacije i savjete.

Servis je moguće preuzeti na mobilne uređaje ili mu pristupiti putem ovog linka, a funkcioniše na principu da mlada osoba izabere koja vrsta podrške joj treba, unese osnovne podatke i u roku od 2 radna dana dobije odgovor u skladu sa zahtjevima. Također, mladi koji trebaju dodatne konsultacije mogu dogovoriti sastanak online ili uživo kako bi zajedno s osobljem Centra za mlade došli do svih željenih odgovora. Kroz servis trenutno je moguće dobiti podršku u oblastima traženja posla, stipendija i volonterskog angažmana.

Za nešto više od mjesec dana preko 50 mladih se javilo za podršku putem Servisa.

„Rad sa mladim, ali i naše istraživanje koje smo radili prošle  godine pokazali su da mladi često ne znaju na kojoj adresi da potraže za njih važne informacije. Iz tog razloga razvili smo ovaj servis kako bismo mladima lakše prenijeli informacije do kojih mi u našem radu dolazimo svakodnevno. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj servis biti od koristi mladima, te da će asistirati velikom broju mladih Zeničana i Zeničanki, a kasnije i ostalih mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine.“, izjavila je Indira Agić, projektna asistentica.

Vildana Huseinspahić je bila među prvim korisnicama Servisa. Napominje da su njena iskustva vrlo pozitivna:

  • Smatram da je Servis podrške vrlo korisna stvar za sve mlade iz Zenice. Pomaže nam da pronađemo aktivnosti i stipendije koje odgovaraju našim interesima. Mladi vrlo često nisu upoznati sa prilikama koje im se nude, te se u moru informacija osjećaju izgubljeno i ne uspijevaju pronaći najbolju priliku za sebe. Korištenjem i razvijanjem ovog servisa mladi mogu da dobiju baš ono sto ih zanima, ali i savjete na šta trebaju obratiti dodatnu pažnju, na čemu dodatno raditi, ali kako se i dodatno usavršavati. Smatram da će ovaj Servis kako mladima tako i svim ostalim korisnicima biti od velike koristi i da će im pružiti ono sto su tražili i ono sto kim je potrebno.

Servis podrške razvijen je u okviru „Dare to change“ projekta, koji se realizuje u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“