Besplatni kursevi web dizajna – Top 10 online kurseva

Više je razloga iz kojih biste mogli biti zainteresovani za ovaj tekst ali mi ćemo pretpostaviti nekoliko njih. Želite da mijenjate posao, da tek izgradite karijeru, ili jednostavno da dodate još jednu fasciklu naučenog u vaš folder stečenog znanja. I smatrate da vam u tome mogu pomoći kursevi web dizajna.
Prošle tekstove o besplatnim kursevima smo posvetili svim budućim grafičkim dizajnerimamenadžerima društvenih mrežaSEO stručnjacima, ali i digitalnim marketarima uopšte. Ovaj tekst posvećujemo svima vama koje zanima web dizajn i u kojima se vjerovatno kriju budući web dizajneri.
Top Free Online Courses to Elevate Your Skills and Knowledge – Indonesia  Expat
U tekstu ćemo govoriti ko su to besplatni kursevi web dizajna koje nude velike platforme poput Udemy-a i Coursere, ali i o onim manje poznatim sajtovima sa takođe sjajnim sadržajima.
Pogledajmo sada koji su to besplatni kursevi web dizajna i gdje i kako ih možete pohađati.
 

Udemy platformu smo već spominjali u ranijim tekstovima o besplatnim kursevima. Među velikim brojem različitih kurseva koje nudi, tu su i oni o web dizajnu, zbog toga ponovo govorimo o njoj.
Kursevi web dizajn
 

Kursevi web dizajna na platformi Udemy:

1) Web Development By Doing: HTML / CSS From Scratch

Za pohađanje ovog online kursa potrebni su vam samo želja za učenjem i volja za promjenom. Bar tako tvrde kreatori ovog kursa. Ukoliko želite da naučite osnove web dizajna i da kreirate svoj prvi web sajt za sat vremena, ovaj kurs bi mogao biti pravi za vas. Iako za besplatnu verziju kursa ne dobijate certifikat, ovaj kurs je dobar način da se uvedete u svijet kodiranja.

2) Master the Basics of HTML5 & CSS3: Beginner Web Development

Za učenje ovog kursa će vam ipak biti potrebno malo više nego za prethodni – a to je malo više vremena. Za prijavljivanje su vam dovoljni samo internet konekcija i kompjuter. Poput prethodno kursa, i ovdje su obrađene osnove kodiranja, ali malo detaljnije. Tako da je trajanje 38 lekcija koje kurs sadrži malo duže od 3 sata.
 

Courseru smo ranije spominjali u tekstovima, tako da nećemo dužiti priču. Radije ćemo vas upoznati sa kursevima koje ona nudi.

Kursevi web dizajna na platformi Coursera:

1) Introduction to Web Development

Kako samo ime govori, i ovo je jedan od kurseva koji su tu da vas uvedu u svijet web dizajna. Uz pomoć ovog kursa moći ćete naučiti HTML, CSS kao i JavaScript programske jezike. Trajanje ovog kursa je 25 sati, i biće potrebno malo više posvećenog vremena.

2) Web Design for Everybody: Basics of Web Development & Coding Specialization

Ova specijalizacija Mičigen Univerziteta je u stvari skup 5 kurseva web dizajna uz koje možete veoma dobro naučiti i više od osnova web dizajna.
Pet kurseva koje sadrži su:

Za pohađanje ovog kursa vam nisu potrebna nikakva prethodna znanja, a optimalno vrijeme za završavanje kursa je oko 6 mjeseci. Ukoliko se odlučite da završite ovaj kurs, na kraju će vas čekati certifikat.
 

Alison je takođe jedna od velikih platformi koji nude različite kurseve polaznicima. Svoju diplomu možete zaraditi pohađanjem ovog kursa koje se sastoji iz 7 dijelova i traju 10-15 sati. Počinje sa osnovama veb dizajna dovodeći svoje polaznike do stvaranja potpuno formiranog vebsajta, spremnog za korištenje. Kurs pokriva HTML, Adobe Dreamweaver i CSS, ali i učenje o objavljivanju, dizajniranju i građenju sajta.

 
 

Codeacademy je sajt koji nudi niz samostalnih vodiča za početnike koji žele savladati osnove web dizajniranja. Uz Codeacademy moći ćete naučiti osnovne strukture front-end kodova poput HTML-a i CSS-a, prije nego što pređete na pozadinske jezike poput Ruby on Rails i Python-a.
Kursevi web dizajna

Kurs koji nudi sajt Dash je jedan od kurseva iz lakše kategorije. Lekcije koje nudi ne idu puno u dubinu samog programiranja, već su stvorene tako da vas nauče kako da napravite zanimljiv i kreativan sajt koristeći jednostavnije alate. Ovaj kurs je sjajan ukoliko želite da naučite kako da sami napravite sajt koji će se isticati među konkurencijom. Pokriva osnove HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, taman koliko vam je dovoljno da savladate programiranje za sve iznad navedeno. Ipak, ukoliko vas zanima eCommerce, preporučujemo da izaberete neki zahtjevniji kurs za to.

 

The Gymnasium nije poseban kurs, već sajt koji nudi kurseve web dizajna. Kursevi su podijeljeni po programskim jezicima i sličnim kategorijama, i svi ukupno od vas mogu napraviti dobrog web dizajnera. Zbog toga nismo izabrali jedan posebno. Ovaj sajt je sjajno mjesto za sve koji žele da unaprijede svoje znanje o veb dizajnu, a lekcije su pripremljene uglavno da stvaranje profesionalnih sajtova.

 

Ukoliko ste takmičarski nastrojeni i volite izazove, onda će vam se ovaj vid učenja koji je pripremio sajt P2PU sigurno dopasti! Riječ je o ispunjavanju 7 izazova uz koje ćete naučiti osnove web dizajna. Još jedan sjajna stvar je što vam nije potrebno nikakvo prethodno znanje o tome. Ipak, to je i jedna od ograničavajučih strana ovog kursa. Fokusira se uopšteno na web dizajn, ali nije za učenje o responzivnim i dinamičkim sajtovima. Ali ukoliko ste početnik i želite da pokupite neke značajne tips&tricks, predlažemo da mu date priliku.
Kursevi web dizajna
 

Set kurseva koji nudi Khan Academy pokriva uglavnom sve vrste predmeta web dizajna. Sadrže različite vodiče za samostalno učenje. Ukoliko ste više fan YouTube platforme, onda možete posjetiti i njihov kanal.
Kursevi web dizajna
 

  • Bonus

Ako želite nešto da naučite jedna od opcija je uvijek i YouTube. Jedan od kanala na kom možete učiti osnove programskih jezika HTML, CSS i JavaScript, a pri tome je na našem jeziku, jeste kanal Danilo Vesovic. Kreator kanala tvrdi da je to mjesto gdje se postaje programer. Na vama je da provjerite.
Za samostalno učenje bilo koje oblasti, pa tako i web dizajna je potrebno uložiti mnogo truda i veliki broj sati provesti u tome. Iskreno, ni mi nismo sigurni koliko vam besplatni kursevi mogu pomoći pri zaposlenju, jer to dosta zavisi od vaše volje za učenjem i usavršavanjem. Veoma je moguće da će vam za dobro savladavanje web dizajna biti potrebno pohađanje nekog plaćenog kursa. Međutim, dok se ne odlučite da li želite da se bavite ovim poslom i vrijedi li vam uplatiti novac za učenje, besplatni kursevi su sjajan način za početak.
Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, predlažemo vam i da pročitate tekst Besplatni resursi za web dizajn.
Naravno, ukoliko znate za neki dobar kurs koji smo mi zaboravili pomenuti u tekstu, podijelite ga s nama u komentaru. Rado ćemo ga uvrstiti u našu listu!
(hocu.ba)