Sedam državljana BiH ratovalo u Ukrajini – niko nije procesuiran
Najmanje sedmorica bosanskohercegovačkih državljana bili su pripadnici proruskih paravojnih formacija koje su ratovale ili još uvijek ratuju na području Ukrajine, zvanični su podaci policijskih agencija u BiH.
Prema istim izvorima, oni su na teritoriju Ukrajine stizali sa beogradskog aerodroma. Prvo su letjeli za Moskvu, zatim u Krasnodar, da bi nakon toga bivali prebačeni na područje Donbasa. Svi dobrovoljci borili su se u okviru jedinice “Jovan Šević”, a kasnije je jedinica preimenovana u “Srpski husarski puk – VI rota”. Većina ratnika otišla je preko četničko-ravnogorskog pokreta. Trenutno je na ukrajinskom ratištu samo jedan bosanskohercegovački državljanin.

SPISAK RATNIKA

Nemanja Ponjević rođen je prije dvadeset i šest godina u Donjem Vakufu. Trenutno posjeduje samo srbijansko državljanstvo. On je ratnik sa najdužim ratnim stažom u Ukrajini. Kada nije na ratištu, uglavnom boravi na teritoriji Rusije i Srbije.
Banovićanin Davor Savičić, također je ratovao  u Ukrajini. Povremeno je odlazio i na teritoriju Sirije gdje se borio zajedno sa ruskim dobrovoljcima na strani Bašara Al Asada. Nakon okončanja ratničke karijere Savičić se nastanio u Krasnodaru gdje se trenutno bavi ugostiteljstvom.
Radoslav Milojević je rođen u Njemačkoj, ali posjeduje bh. pasoš. Uglavnom boravi na teritoriji Njemačke, a povremeno odlazi u Ukrajinu gdje se bori na strani ruskih paravojnih formacija.
Orden dobrovoljaca Donbasa dobio je Slavenko Kuzmanović. Ovaj bh državljanin, rođen u Čelincu, na teritoriji Ukrajine je boravio nekoliko mjeseci. Po povratku iz Ukrajine nije više odlazio iz BiH. Međutim, za svoje paravojno djelovanje nikad nije osuđen.
Gavrilo Stević rođen je u Gradačcu. Trenutno boravi u Banja Luci. Mjesecima je boravio na ukrajinskom ratištu, gdje se borio na strani ruskih separatista. Ni on nije procesuiran.
U BiH se trenutno nalazi i Živan Vuksanović iz Pelagićeva. Mjesecima je ratovao u Ukrajini, ali za bh pravosuđe tu nema ništa sporno.
Dimitrije Jojić rođen je 1992. godine u Foči. Borio se u Ukrajini i Siriji, gdje je u junu ove godine poginuo u sastavu ruskih dobrovoljačkih formacija.

SLUŽBENICI WAGNERA

Osim navedenih bh državljana postoje indicije da se na teritoriji Ukrajine borilo još nekoliko bh državljana koji su bili angažovani kao službenici zaštitarske agencije “Wagner”.
Na čelu Agencije je Nikolaj Utkin, inače bivši pripadnik specijalnih jedinica ruske vojske. Policijski službenici iz Ukrajine raspolažu informacijama da su u ovoj zaštitarskoj agenciji angažovani bh državljani Duško Lukić i Neđo Stojanović. Njihov posao je obezbjeđivanje konvoja i prirodnih resursa koje kontrolišu proruske snage u Ukrajini.
Izvor: Žurnal