BiH na svjetskoj mapi fablaboratorija: U Sarajevu otvoreno mjesto za “pravljenje skoro svega” (VIDEO)

U Sarajevu je danas zvanično otvoren prvi laboratorij u BiH za digitalnu fabrikaciju – FabLab, koji je otvorilo istoimeno udruženje u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS) i Univerzitetom u Sarajevu (UNSA).
Namjera FabLab-a je da učini nauku i inovacije pristupačnim svima i potakne interes naše zajednice za 3D tehnologijama, kao i šire uvođenje naprednih digitalnih tehnologija u industriji, javnim organizacijama i akademskim institucijama. FabLab je mjesto za stvaranje, igru, podučavanje i inoviranje.

Ovdje sve zainteresirane osobe (bez obzira na godine, iskustvo ili obrazovanje) mogu otkriti kako svoje ideje oblikovati u prototipove ili funkcionalne i održive test verzije proizvoda. Ideja za uspostavu FabLab-ova širom svijeta potiče sa svjetski poznatog lidera u inovacijama, univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology).
“Želimo biti ključni resurs znanja i vještina koji će pomoći ljudima da ostvare svoje ideje i započnu proces stvaranja novog proizvoda. Jednom kada nešto osmislite, mi ćemo vam pomoći u daljnjem procesu. Bez obzira na to da li se radi o rješenju nekog svakodnevnog problema ili, na primjer, izradi sofisticiranijeg projekta za poduzetnike koji se nadaju da će ga nekad komercijalizirati”, izjavio je osnivač FabLab-a, Edin Škaljić.
FabLab Sarajevo – Home to Fabulous FabLab in Sarajevo
Fablab u Sarajevu je otvorena, inkluzivna i kreativna radionica sa modernim digitalnim kapacitetima koja promoviše otvorene inovacije. Kroz inovativne projekte povezuje univerzitete, naučne insititucije i škole sa industrijom i poduzetnicima.
FabLab će pružati i podršku u području sticanja naprednih digitalnih vještina kroz vlastiti STEMIE program edukacije, kako bi potaknuo interes za STEM područja i ohrabrio buduće generacije da nastave karijeru u ovim oblastima. U saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije, FabLab će biti otvoren i za radionice studenata za podučavanje i vježbanje u okviru praktične nastave, a sve u cilju podsticanja vrhunskih inovacija i kreativnog učenja.
“Cilj nam je uspostaviti FabLab u svakom našem većem gradu sa lokalnim partnerima u naredne tri godine, te u svakom manjem mjestu u narednih pet godina. Podrška Univerziteta u Sarajevu i Centra za interdisciplinarne studije, kao i vodećih kompanija u BiH poput Symphony, BH Telecom, QSS i mnogih drugih, omogućila je uspješnu uspostavu FabLab-a. Uzbuđeni smo što imamo integralnu ulogu u otvaranju prve Fab laboratorije u BiH”, kaže Anida Čmanjčanin, suosnivačica FabLab-a.
(klix.ba)