BIRN Ljetna škola u Grčkoj

BIRN-ova letnja škola istraživačkog novinarstva vraća se ovog avgusta u Solun, sa zapanjujućim brojem nagrađivanih novinara i urednika u ulogama trenera.

13. izdanje Letnje škole održava se od 21. avgusta do 27. avgusta u grčkom gradu Solunu. Trideset odabranih novinara iz Jugoistočne i Centralne Evrope provešće nedelju dana savladavajući svoje istraživačke vještine i učeći od Pulitzerovih i dobitnika European Press Prize.

Tokom Škole, novinari učesnici će proći kroz osnove istraživačkog novinarstva i istraživačke podcaste sa Michaelom Montgomeryjem, višim reporterom i producentom Reveala; Marija Ristić, nagrađivana novinarka i trenutno menadžerica u Digitalnoj laboratoriji Amnesty Internationala, podučavat će učesnike kako da efikasno koriste OSINT prilikom istrage policijskih napada; Sam Joiner, koji vodi tim za vizualno pripovijedanje u Financial Timesu, objasnit će kako je njegov tim istraživao krijumčarenje nafte u Sjevernoj Koreji, također upoznajući sudionike s različitim alatima koji se koriste za praćenje brodova; Milica Stojanović, novinarka BIRN-a i trenerica za digitalnu bezbednost, pokazaće učesnicima savjete i trikove kako da ostanu bezbjedni na mreži dok istražuju; Olaya Argüeso Perez iz Correctiva govorit će o data novinarstvu i predstaviti neke od najboljih Correctivovih priča vođenih podacima; tim Forbidden Stories provest će učesnike kroz složene puteve dovršavanja tuđeg istraživačkog rada – koji to nisu mogli učiniti jer su ili dali život za priču ili su stavljeni iza rešetaka od strane autokratskih vođa; Alison Killing – dobitnica Pulitzerove nagrade – pokazat će novinarima kako da lociraju zloglasne kampove širom Kine, koristeći inovativne online alate i tehnike.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, i po prvi put ove godine, Škola održava sesije fokusirane na mentalno zdravlje novinara, koje će predstaviti još jedan dobitnik Pulitzerove nagrade, Mar Cabra.

Kao i svake godine, BIRN obezbjeđuje 30 punih stipendija za odabrane učesnike iz sljedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka i Turska. Ovo će pokriti smještaj, ishranu, kao i troškove prevoza do 200 eura.

Osim obuke, uredničke podrške i mentorstva, preko našeg Fonda za istraživačku inicijativu, BIRN će učesnicima obezbijediti novac za podršku razvoju i produkciji priče.

Od odabranih učesnika će se tražiti da pripreme prijedlog istraživačke priče, na kojem će raditi sami ili u prekograničnom timu tokom sedmice. Posljednjeg dana Škole, žiri sastavljen od urednika BIRN-a nagradit će najbolje radove uz uređivačku, finansijsku i izdavačku podršku.

Ograničena mjesta su takođe dostupna za međunarodne učesnike koji treba da pokriju naknadu od 800 evra. Ovo uključuje nastavni plan i program obuke i puni pansion u hotelu u kojem se održava Ljetna škola.

Prijave se zatvaraju do 22.06.2023.

Kliknite ovdje za prijavu!

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projekta, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

Posljednji postovi