Borba protiv aero-zagađenja: Skoplje napravilo konkretne poteze

Grad Skoplje uveo je kasno u ponedjeljak besplatan prevoz u gradskom saobraćaju i udvostručio cijene parkinga, u sklopu hitnih mjera za smanjenje enormnog aero-zagađenja.
Među hitnim mjerama i preporukama Grada Skoplja za smanjenje zagađenja vazduha, koje su stupile na snagu u ponedjeljak u 18 časova, je i apel zaposlenima u gradskoj upravi, javnim preduzećima i institucijama da na posao dolaze autobusima gradskog prevoza.

Skoplje zbog zagađenja uvelo besplatni javni prevoz i udvostručilo cenu parkinga 1
Hitne mjere su preduzete nakon što su gradske vlasti dobile obavještenje Ministarstva za životnu sredinu da su, dva dana uzastopno na dvije mjerne stanice u Skoplju, registorvane količine otrovnih PM 10 čestica bile iznad propisanih 175 mikrograma po metru kubnom.
Skopsko gradsko javno komunalno preduzeće je zaduženo da nastavi intenzivno čišćenje gradskih ulica i bulevara u nadležnosti Grada Skoplja, a to je preporučeno i gradskim opštinama.
Gradske vlasti su, da bi se smanjilo zagađenje, navodi se, prekinule sve građevinske aktivnosti na gradilištima u njihovoj nadležnosti i pozvale čelnike svih gradskih opština da učine isto, prenose agencije.
Skopske vlasti ističu da su intenzivirane kontrole gradilišta, odnosno vozila koja izlaze sa gradilišta, koja moraju da imaju oprane točkove i da budu pokrivena ceradom radi kontrole prašine.
Predsjednici gradskih opština su pozvani da intenziviraju inspekcijski nadzor nad firmama koje upravljaju otpadnim gumama i otpadnim uljima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je pozvano da sprovede ograničavanje obuka u autoškolama od 9.30 do 14.30 i poslije 18.00.
Od policije su vlasti Grada Skoplja zatražile da vrši učestale kontrole izduvnih gasova vozila u saobraćaju, kao i da pojača kontrolu poštovanja zabrane kretanja teških teretnih vozila čije je krajnje odredište Skoplje i da ih upućuju na gradsku zaobilaznicu.
Vlada Sjeverne Makedonije je ranije danas aktivirala mjere i preporuke u Skoplju i Tetovu, nakon što je dva dana uzastopno izmjerena vrijednost otrovnih i kancerogenih PM 10 čestica iznad „praga za alarmiranje“ od 175 miligrama po kubnom metru.
Preuzeto:https://www.danas.rs/