Brčanski maturanti zahtijevaju da im se odobri svečani defile

Brčanski maturanti već danima negoduju na društvenim mrežama tražeći da se osim maturske večeri dozvoli i svečani defile kao dio maturske svečanosti.

 
Matursko veče je nešto što svima nama ostaju u sjećanju, san je svakog srednjoškolca da dočeka dan kada će krunisati završetak jednog poglavlja svoga života i školovanja i kada će u najljepšoj haljini, odnosno odijelu, prošetati gradom. Možda za one koji su zaboravili mladost ovo djeluje djetinjasto, ali za nas je to važan dio odrastanja. Ne možemo dozvoliti da nam neko iz svog hira, ili kojeg već razloga, to oduzme – izjavila je Edna Mulić, maturantica JU Ekonomske škole.
Mulić je aktivistica i volonterka u više nevladnih organizacija, pokušava ukazati na važnost ovog problema za njenu generaciju. U svome angažovanju nailazi na podršku mladih, ali i strah i oprez nadležnih institucija i rukovodstva škola.
Ona je sa prijateljicama formirala i  mrežu donatorica koje su voljne pomoći maturanticama čije su porodice osjetile finansijske  posljedice pandemije. Naime, one nude svim  zainteresiranim maturanticama besplatnu svečanu haljinu, šminku ili frizuru, a naglašavaju da će identitet svake djevojke koja zatraži ovu podršku ostati u tajnosti.
Značajno ublažavanje mjera prevencije širenja virusa korona ovih dana vraća Brčko u svakodnevicu kakva je bila prije pandemije. Međutim, mladi Brčaci su zabrinuti zbog pitanja održavanja maturskih svečanosti.
Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH je 5.juna donio naredbu kojom se odobrava održavanje maturskih večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Brčkom, međutim nije data preporuka za održavanje organizovanog defilea. U naredbi se navodi  da će maturske večeri moći da budu upriličene kako bi učenici završnih razreda, kao i prethodnih godina, imali priliku da proslave završetak jednog dijela obrazovanja, a na snazi ostaju sve mjere koje su opšteg karaktera, a tiču se broja lica koja se mogu okupljati na otvorenim i  u zatvorenim prostorima.
(Hayat.ba)