Bruca, Braca, Bruda i Brada – Gledati istini u oči!

Pit zvani Cura, glavni narator animirane serije u produkciji Helem Nejse Rejdio šoua, predstavlja nam četvoricu švrakinovaca (izvedeno od naselja u Sarajevu: Švrakino): Bruca, Braca, Bruda i Brada, glavne likove.
Veći dio radnje je smješten je u Švrakinom i odvija se najčešće pred Granapom ( Gradsko nabavno preduzeće), a karakteristično je za serijal, da se skoro nigdje ne miču, a o svemu sve znaju. Oni su sve u svemu raja iz kvarta, sa određenim karakternim osobinama: Bruda – agresivac, Brada- glupson, Braca-“babin sin” i Bruca- glas bez razuma.
Društvena zbilja, dokolica i vrijeme koje provode na ulici ostavlja im prostor da komentarišu sve i svašta. Popularizaciju imaju svakako, o tome nam govori i broj pregleda njihovih serijala, a mišljenja sam da je to upravo zbog bliskosti sa većinom gledaoca koji ih prate.
Zeza na vlastiti račun je najbenignija zeza i prihvatimo li je kao takvu, ova 4 lika, ups pet ( i narator) uvijek će imati svoju publiku i pratioce.

Brucu – “glas bez razuma”, nerijetko u serijalima čujemo kroz način na koji se zeza, baš kao glas razuma, Braca – “babinog sina” koji se druži sa “običnim sinovima” nerijetko prevlada elitizam, ali ga i “spuste na zemlju”, mada i druženje sa njima dovoljan je razlog da i takvi mogu da „zastrane“, Bruda – agresivac, ne da na sebe i o svemu vodi glavnu riječ, a Brada – glupson – krajnje je neiskvaren i dobrica.
Serijali su tematski određeni, polemišu o svemu, tu ima ljutnje, ali i smijeha. Priča se svodi na svakodnevne stvari, bosansko – hercegovački mentalitet i to kroz autoironičnost, a krajnji rezultat je, gledati istini u oči. U njihovim likovima lako je pronaći sebe.
Da nije smješno, bilo bi žalosno i obrnuto, pa sviđa li Vam se gledati istini u oči, zavisi od Vas samih.
Serijal #BrucaBracaBrudaBrada možete pratiti na njihovom Youtube kanalu uz prijedlog da ispratite i novu sezonu pod nazivom “Uzvraćaju udarac”. Nova epizoda izlazi svake nedelje u 22.00h.

-Slobodanka Stevanović-