Budite volonter u novinarstvu zaštite životne sredine

Švedska agencija za zaštitu životne sredine (Naturvårdsverket), UNDP i volonteri UN (UNV) pokreću drugi krug kampanje „Mladi novinari životne sredine”, s ciljem rješavanja uticaja na okolinu i ljudska prava u rudarskom sektoru u četiri zemlje bogate resursima: Kolumbiji, Keniji, Mongoliji i Mozambiku.
Ova zajednička kampanja ima za cilj osnaživanje mladih volontera za podizanje svijesti o odlukama o upravljanju i korištenju mineralnih sirovina i njihov glas o tome.
YOUNG ENVIRONMENTAL JOURNALISTS
OBLAST:
novinarstvo
 OPIS:
70 odabranih mladih novinara za životnu sredinu sarađivaće sa zajedničkim švedskim EPA – UNDP programom upravljanja životnom sredinom (EGP) kako bi stvorili nadahnjujuće priče o promjenama i izgradili snažnu mrežu mladih novinara i zaštitnika životne sredine i ljudskih prava.
Najbolje priče i intervjue objaviće Inter Press Service i drugi mediji u četiri programske države, uključujući kenijski Daily Reporter i In-Depth News. Priče će se promovisati putem UN, UNDP, EGP veb stranice i na platformi Švedske agencije za zaštitu životne sredine.
Rudarski sektor je glavni uzrok gubitka biološke raznolikosti i ekosistema u mnogim zemljama u razvoju. Može ugroziti obrazac korištenja zemljišta i ekosistem, dovodeći u opasnost već ugroženu divljinu i povećavajući rizik od zoonotskih bolesti, poput Covid-19. Rudarsko zagađenje je takođe glavni izvor degradacije životne sredine i zdravstvenih problema.
Kandidati izabrani putem UNV internet servisa za volontiranje učestvovaće na onlajn časovima obuke, uključujući UNITAR kurs o upravljanju životnom sredinom u rudarskom sektoru i učestvovaće u nizu vebinara s novinarima, urednicima i stručnjacima, od avgusta do novembra 2020. godine.
Onlajn volonteri koji završe obavezne onlajn časove i učestvuju u svim virtuelnim sastancima dobiće sertifikat od UNV, UNDP i švedskog EPA. Oni će takođe dobiti sertifikat od UN Instituta za obuku i istraživanje (UNITAR).
 USLOVI:

  • 18 – 31 godina starosti;
  • Tečno govoriti engleski jezik i barem jedan od lokalnih jezika u Kolumbiji, Keniji, Mongoliji ili Mozambiku;
  • Proces je otvoren za sve, bez obzira na državljanstvo, ali pokazivanje znanja o pitanjima zaštite životne sredine i ljudskih prava u ciljane četiri zemlje predstavljaće prednost;
  • Putovanje nije potrebno.

 NAČIN PRIJAVE:
Potrebno je registrovati se na UNV: https://www.onlinevolunteering.org/en/sign-up .
Prijave se vrše na linku: https://www.environmentalgovernanceprogramme.org/call-to…
 ROK ZA PRIJAVU:
u toku.
Detaljnije: https://www.environmentalgovernanceprogramme.org/
(mladiinfo.me)