CASTIC: Srebro za mlade bh inovatore u Kini

CASTIC je jedno od najvećih takmičenja za mlade tehničare i inovatore u svijetu. Ime ovog takmičenja prozašlo je od skraćenice koja se na našem jeziku odnosi na Naučno-tehničko kinesko takmičenje adolescenata.  Ovo takmičenje jedno je od najvećih u svijetu, a bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i čak 590 učenika sa svih strana svijeta.

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, predstavljali su BiH na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 i osvojili srebrnu medalju.
CASTIC 2019 je ove godine održan u SAR Makau, Kina. Domaćin manifestacije bio je Univerzitet u Makau. Takmičenje u inovacijama se održava već 34. put i jedno je od najprestižnijih u svijetu, a naša zemlja je učestvovala prvi put kao jedna od 55 zemalja koje su se okupile na ovom takmičenju.
Edvin Džidić i Muhamed Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivnjji naćin života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika.
Džidić i Sinanović su ovu inovaciju razvili i usavršili uz pomoć i podršku mentora i profesora matematike Ali Lafcioglua, koji ih je s istim projektom već uputio i na dva druga međunarodna naučna takmičenja za mlade, gdje su također ostvarili zapažene rezultate: I-FEST u Tunisu-srebrna medalja i INFOMATRIX u Rumuniji-bronzana medalja.
“Svoju inovaciju razvili smo kako bi povećali svijest o zdravom načinu života, kao i doprinijeli borbi protiv pretilosti kao kednog od gorućih problrma današnjice. Također, želja nam je bila da kroz učešće na raznim takmičenjima pokažemo svijetu našu zemlju i ono što njeni mladi mogu. CASTIC 2019 je za nas bio jedno nevjerovatno iskustvo u svakom pogledu. Makau je predivan grad bogate kulturne i historijske baštine, te je kao bivša kolonija Portugala jedinstven spoj europskog i azijskog. Upoznali smo mlade ljude sa svih krajeva svijeta, sklopili brojna poznanstva i prijateljstva te naučili mnogo. Sa osvojenom medaljom smo i više nego zadovoljni. Svi, a posebno zlatni projekti su bili zaista nevjerovatnog kvaliteta i nivoa, što nam je proširilo vidike i podiglo ljestvicu ambicija koje smo sebi postavili. S obzirom na sam nivo i obim takmičenja, kao i to da naša zemlja učestvuje po prvi put, za nas je ova srebrna medalja zlatnog sjaja. Želimo se zahvaliti našem dragom profesoru Aliju Lafcioglu na nesebičnoj podršci i motivaciji u našem radu, zatim Univerzitetu u Makau, koji je bio odličan domaćin i čiji su volonteri bili tu za nas u svakom trenutku, a posebno se zahvaljujemo Kineskoj asocijaciji za nauku i tehnologiju, koja nas je primila na ovo prestižno takmičenje”, izjavili su Džidić i Sinanović.
Izvor: http://www.hocu.ba