Centar za mlade Zenica nastavlja biti mjesto susreta mladih

Centar za mlade Zenica u prošloj godini organizirao je ili bio domaćin za približno 100 aktivnosti za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine. Unatoč izazovima sa pandemijom COVID-19 i ograničenjima za rad, u ovim aktivnostima učestvovalo je više od 1200 učesnika.
Omladinsko udruženje REaktiv rukovodi Centrom za mlade Zenica, koji je uspostavljen uz podršku Grada Zenica u 2018. godini. U prošloj godini, nakon nekoliko faza adaptacije i rekonstrukcije zgrade Centar je svečano otvoren i od tada je mjesto susreta mladih iz Zenice, ali i ostatka BiH.

„Zenica YOUth is BUZZing“ je projekat koji se provodio proteklih 7 mjeseci, a nastavit će se i u narednih pet, kako bi osigurao kvalitetan sadržaj za mlade iz Zenice. Mladi će u ovom periodu imati priliku sudjelovati u kvizu za mlade KVIZbi, dijaloškim događajima ShutUp Nights i večerima društvenih igara. Osluškujući potrebe mladih uspostavljen je program edukacija iz oblasti fotografije, grafičkog dizajna i digitalnog marketinga. Sve aktivnosti u Centru za mlade su besplatne zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo nastaviti pružati i edukativne i zabavne sadržaje za mlade iz našeg grada. U proteklom periodu pokazalo se da je to mladima potrebno, a Centar je opravdao svoje postojanje. Kroz ove aktivnosti želimo zadržati neophodnu dozu ljudske interakcije u ovim izazovnim vremenima, ali isto tako apelujemo svim našim korisnicima da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera i da budemo jedni drugima podrška“, izjavila je Ajša Alić, predsjednica Omladinskog udruženja REaktiv.

U Centru za mlade Zenica, pored REaktiva, svoje kancelarije ima još pet udruženja koja rade s mladima, to su udruženja Kreativci, VEDRO, Mreža vijeća/savjeta učenika u BiH, Studio teatar i Udruženje djece i mladih oboljelih od šećernih bolesti.
Grad Zenica pruža podršku Centru za mlade Zenica ustupajući potpuno besplatno sve prostorije u Centru i subvencirajući režijske troškove.
(mreža-mira)

Posljednji postovi