Četvrti festival književnosti Imperativ u Banskom dvoru

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca, a kao i prethodnih godina, na sajamskom dijelu festivala izdavači su pripremili sajamske cijene.

Rekla je to Sanela Babić, direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, povodom ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 30. maja do 3. juna u Banskom dvoru.
– Trudili smo se, kao i obično, da kroz nekoliko programskih sadržaja predstavimo autore koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni. Fokus Imperativa je predstavljanje kvalitetne domaće književnosti – rekla je Babićeva.
Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače.
– Četvrti festival književnosti “Imperativ” je već izazvao pažnju javnosti vizuelnim identitetom najavne kampanje čiji autor je multimedijalni umjetnik Hadron Higs. Cilj nam je da kroz najavnu kampanju festivala, ali i kroz trideset različitih festivalskih programa, ukažemo na položaj književnosti, ali i na položaj pisaca kod nas i u regionu. Slogan ovogodišnjeg festivala i naziv multimedijalne izložbe promotivnog festivalskog materijala je “Oganj ili Svjetlost?”. Namjera nam je bila da pisce, učesnike Festivala predstavimo kao superheroje, jer oni to zapravo i jesu. Oni nam stvaraju kulturnu baštinu, a od svog književnog rada ne mogu nahraniti svoju djecu. Potcijenjeni su mizernim autorskim honorarima. Književnost je obezvrijeđena i već odavno je na našim prostorima izgubila bitku sa jeftinim zadovoljstvima kojima nas obasipaju sa svih strana. Ali, poslovica kaže “izgubljena bitka ne znači izgubljen rat“. Četvrti festival književnosti „Imperativ“ početak je još jedne bitke za književnost – naglasila je Sanela Babić.
Ove godine iskoristiće i Art bioskop Banskog dvora gdje će biti prikazani filmovi koji su nastali na osnovu književnih djela domaćih autora. “Kino Lika” prema romanu Damira Karakaša, “Ubistvo s predumišljajem” prema romanu Slobodana Selenića i “Klopka” prema romanu Nenada Teofilovića. Takođe, biće prikazan I film “Farenhajt 451”, film nastao prema romanu Reja Bredberija.
– “Imperativ” je prošle godine bio prva višednevna kulturna manifestacija koja je organizovana u regionu. Pratili smo preporuke gradskog i republičkog Štaba i ponašali se u skladu s njima. Tokom festivala smo preduzeli sve mjere zdravstvene zaštite učesnika i publike. Tako će biti i ove godine. Pandemija nas je naučila da brzo reagujemo, jer se i program mijenjao i prilagođavao do zadnjeg dana – objasnila je.
U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur”, biće predstavljeni autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike. Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević.
– Kreirajući program festivala mislili smo i na najmlađe, pa će po četvrti put biti održan program “Bajkovnica” radionica pisanja za djecu. Radionicu pisanja bajki vodiće književnica Jelena Kojović Tepić. Jelena je autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”, a svoje iskustvo nesebično će podijeliti sa učesnicima “Bajkovnice” – dodaje.
PROGRAM FESTIVALA
U programu “Razgovor sa piscem” ućestvovaće MIljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić.
U programu “Poeziju će svi čitati”, banjalučki pjesnici Borjana Mrđa, Dragana Grujinović, Vladana Perlić, Predrag Bjelošević i Aleksandra Marilović, biće domaćini pjesnicima Moniki Herceg, Katarini Sarić, Mladenu Blažiću, Vitomirki Trebovac i Vladanu Krečkoviću.
U programu “Note i slova” posjetioci će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar.
(blmojgrad.com)