CPE radionica: Praktična priprema projekata za EU fondove za privatni i javni sektor

Centar za poslovnu edukaciju (CPE) organizuje radionicu “Praktična priprema projekata za EU fondove za privatni i javni sektor” u Tuzli 1. i 2. jula te u Sarajevu 8. i 9. jula 2021. godine.

Na ovoj radionici učesnici će se upoznati sa praktičnom pripremom prijedloga projekata za EU fondove. EU fondovi su izuzetna prilika za bespovratna sredstva za BH male, srednje i velike privatne i javne firme, nevladine organizacije, univerzitete i javni sektor uključujući organe javne uprave na svim nivoima.
CPE poklanja popust za rane prijave do 23. juna, zato požurite sa prijavom.
Radionica je namijenjena organizacijama i institucijama koje:

 • Žele doći do sredstava iz EU fondova i drugih međunarodnih donatora, a ne znaju kako;
 • Imaju ideju, stručno znanje iz oblasti kojom se bave, a nemaju iskustva u pripremi i pisanju projekata na pozive od strane EU i međunarodnih donatora;
 • Poznaju osnove pripreme projektnih prijedloga, ali žele unaprijediti svoje znanje i dobiti dodatne, praktične informacije o tehnikama pripreme i očekivanom pristupu.

Zato smo osmisli poseban program pripreme projekata prema zahtjevima EU i međunarodnih donatora, pripreme budžeta i – naravno – neizbježne logičke matrice.
Cilj programa obuke je upoznati polaznike sa:

 • programiranjem EU pomoći i fazama projektnog ciklusa
 • razlikom između procesa programiranja i procesa izrade projekata
 • koracima koji prethode izradi projekta
 • izradom matrice logičkog okvira
 • formulisanjem projekta
 • izradom budžeta projekta

Kome je radionica namijenjena

 • Državne institucije, entitetske, kantonalne i opštinske uprave;
 • Vladine agencije i javna preduzeća;
 • Visokoškolske ustanove i instituti;
 • Naučno – istraživački centri;
 • Neprofitne organizacije, udruženja građana;
 • Privatna preduzeća i obrti;
 • Poslovna udruženja, privredne komore, agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća;
 • Pojedinci zainteresirani za vještine pisanja prijedloga projekata.

Metodologija rada
Radionica osigurava stalno i aktivno učešće svakog polaznika i učenje kroz faze analize i planiranja pripreme projektnog prijedloga, razgovore i diskusije, grupne vježbe i konsultacije iz prakse. Voditelj u kratkim teoretskim blokovima tumači ključne koncepte, kontinuirano usmjerava i facilitira individualno i grupno učenje, te daje stručnu povratnu informaciju polaznicima na razinu znanja i vještina demonstriranu u vježbama.

Trener: Meliha Gekić Lerić, trener za EU projekte
Dipl. ekonomistica s 19 godina radnog iskustva, od čega više od 15 godina u pripremi prijedloga projekata prema domaćim, međunarodnim donatorima i Evropskoj uniji te brojnim iskustvima u provođenju projekata na području BiH i zemalja u regiji. Radila je na pripremi i provedbi EU programa: CARDS, EU RED, IPA, IPA CBC, te programima podržanim od međunarodnih donatora: Sida, USAID, AECID, SDC, Norveške ambasade i mnogih drugih donatora u Bosni i Hercegovini i zemljama u regiji.
Prošla je niz obuka od strane međunarodnih organizacija i predavala na više od 100 radionica. Članica je EU TAC asocijacije predavača, LespNet mreže poslovnih savjetnika te certificirana predavačica za “Work Ready Now” Centra za razvoj i edukaciju (EDC) Sarajevo. Više od 5 godina radila je kao edukatorica za SYB koristeći BIP Norvešku metodologiju.
Danas radi na mjestu predsjednice Udruženja SARA, kao menadžerica Poslovnog inkubatora Tehnološkog parka INTERA Mostar radila 7 godina, a prije toga u Udruženju za poduzetništvo i posao LINK Mostar 11 godina, te u organizacijama COSPE i Uredu UNDP-a u BiH.
Certifikat
Po završetku treninga učesnici dobijaju CPE certifikat.
Mjesto i datum održavanja
Tuzla – 1. i 2. juli 2021; 9:30 do 16 sati, hotel Salis 4*
Sarajevo – 8. i 9. jul 2021; 9:30 do 16 sati, hotel Hills 5*
Radionica je ograničena na 20 učesnika, zato požurite sa prijavom i iskoristite popust. Više informacija o radionici i prijave na https://trening.cpe.ba/eu-projekti/ ili nas pozovite 033 260 505.

CPE radionice u najavi

Kako jednostavno razumjeti finansijske izvještaje
Sarajevo 24. juni 2021.
Praktična primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama sa osvrtom na Zakon o zaštiti ličnih podataka
Sarajevo 6. juli 2021.
Digitalni potpisi u praksi
Sarajevo 15. juli 2021.
Customer Experience Masterclass
Online – 21. – 24. septembar 2021.
(klix.ba)