D-App tim predstavio svoju aplikaciju NATO admiralu James G. Foggo III na Internacionalnom Burch Univerzitetu

Amina Madžak, članica D-App tima, imala je priliku predstaviti aplikaciju D-App koja se trenutno nalazi u fazi razvoja tokom kratke posjete NATO admirala James G. Foggo III Internacionalnom Burch Univerzitetu.

Podsjećamo, D-App je prototip aplikacije, tj. najnoviji patent kada je riječ o zdravstvenim aplikacijama. Na ovaj način se oboljela osoba može direktno povezati sa stručnom osobom koja joj može pomoći u vezi s problemima i poteškoćama kroz koje prolazi.

“Rad ove aplikacije svakodnevno će nadzirati stručne osobe iz domova zdravlja s kojima smo potpisali ugovore. Svi oni koji budu koristili aplikaciju moći će je koristiti u četiri formata: animacioni, informacioni, edukacioni i kontakt sa stručnjakom – što je glavni dio aplikacije”, pojašnjavaju nam članovi D-App tima dodajući kako je aplikacija potpuno besplatna, ali kako je za sada mogu koristiti samo Android uređaji, mada će ona uskoro biti dostupna i za iOS uređaje.
dabd13d4-7a0e-4984-af0c-ed2b57cdea08810_4150.jpg
Internacionalni Burch univerzitet je bio domaćin NATO delegaciji, na čelu sa Admiralom James Foggo III, komadantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.
D-App tim predstavio svoju aplikaciju NATO admiralu James G. Foggo III na Internacionalnom Burch Univerzitetu
“Kada sam čuo za Burch univerzitet, želio sam doći i lično se uvjeriti kako radite, jer je ovakav način edukacije ključan za razvoj BiH i sretan sam što sam ovdje”, istakao je Admiral.
Burch univerzitet jedini je univerzitet sa poduzetničkim pristupom gdje se studenti uče kako poduzetnički, inovativno i kritički razmišljati. Poduzetnički univerzitet podrazumijeva i saradnju obrazovnih institucija sa državnim i privatnim institucijama s ciljem razvoja bh ekonomije.
Admiral je kroz razgovor sa osobljem i studentima uvidio da obrazovne institucije mogu pomoći državi i društvu u pripremanju mladih ljudi da, nakon završetka studija, uzmu sudbinu u svoje ruke, da pokrenu i realizuju svoje ideje, te uđu u svijet poduzetništva ili budu inovatori i pokretači promjena u kompanijama u kojima se zaposle.
Admiralu su se predstavili studenti Burch univerziteta koji su svoje ideje pretvorili u startup projekte i kompanije, a koji između ostalog rade na razvijanu aplikacije za liječenje depresije i mentalnih bolesti, na pronalasku lijeka za tuberkulozu, na razvijanju softvera za poboljšanje produktivnosti zaposlenih, na SOS narukvicama za spriječavanje nasilja i ostalim inovativnim projektima.
“Oduševljen sam idejama koje rješavaju svjetske probleme, obzirom da je BiH u procesu reformi i tranzicije, ključan je doprinos obrazovnog sistema koji će mladima omogućiti da nakon završetka školovanja ostanu u BiH te da stečeno znanje, vještine i ideje koje imaju realizuju u BiH. Ovakav pristup pomoći će transformaciji društva općenito, a vi ste dobar primjer za to”, zaključio je Admiral.
Burch univerzitet studentima pruža poseban sistem obrazovanja gdje se pored teorije poseban fokus stavlja na praktičnu nastavu, te su uvedeni predmeti poduzetništva i upravljanja na sve odsjeke. U nastavnom procesu pored profesora aktivno su uključeni eksperti iz prakse koji kroz praktične primjere i iskustvo pomažu studentima da bolje razumiju određenu materiju, realni sektor i život općenito.
“Burch univerzitet djeluje proaktivano i u svim segmentima razvoja sigurnosti i izgradnji mira u zemlji i regionu kroz privlačenje najtalentovanijih studenata u sferama biznisa, inžinjeringa, umjetnosti, politike i drugih oblasti. Rijetki smo primjer gdje je uspostavljena direktna veza između studija, te primjene stečenog znanja u realnom sektoru i životu. Naš cilj je da zadržimo mlade u BiH”, izjavio je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.
Kroz boravak na univerzitetu Admiral je najveći dio vremena proveo u razgovoru sa studentima, koji su mu predstavili svoje ideje, projekte i kompanije koje su pokrenute na prvom univerzitetskom inkubatoru. Pored njih upoznao je i bivše studente koji su kroz školovanje na Burchu stekli znanje koje su iskoristili u stvarnom životu i realnom sektoru.
Pored Admirala u NATO delegaciji na Burch-u u ponovnoj posjeti bila i Marti J. Bissell komandantica NATO snaga u BiH, te general William Edwards je u međuvremenu preuzeo poziciju komandata štaba NATO-a u BiH.
Preuzeto sa: https://www.novikonjic.ba/