Da li ste znali da se 17. februar slavi kao “Svjetski dan mačaka”?

A da li ste znali da to nije jedini (svjetski) ‘Dan mačaka’ i da nije jedini praznik posvećen mačkama?

Na današnji dan, 1990. godine, na inicijativu novinarke talijanskog časopisa “Tuttogatto” Klaudije Anđeleti (Claudia Angeletti), u Italiji je počeo da se obilježava “Praznik mačaka”, koji je ubrzo registrovan kao “Svjetski dan mačaka”, ne samo zbog toga što su mačke omiljeni kućni ljubimci Italijana, već zato što su tada organizovani prvi protesti protiv nebrige o mačkama i za zabranu njihovog ubijanja.

Ubrzo je, na ovaj datum, ‘Dan mačaka’ počeo da se slavi širom Evrope.

Međutim, osim ovog datuma, širom svijeta se slavi, nešto mlađi i nešto poznatiji, mačji praznik – “Međunarodni dan mačaka”, koji se od 2002. godine obilježava svake godine, 8. avgusta, na inicijativu “Međunarodnog fonda za dobrobit životinja”.
Zanimljivo je i to da se ‘Dan mačaka’ u Rusiji obilježava svakog 1. marta, u Sjedinjenim Američkim Državama svakog 29. oktobra, a u Japanu 22. februara
No, kao što svaki mačkoljubac zna, mačke bi trebalo proslavljati svakoga dana, te se spisak mačjih praznika stalno proširuje i dopunjava, tako da pored najmanje dva zvanična (svjetska) Dana mačaka i brojnih nacionalnih, postoji i zvanični:
1. ‘Zagrlite svoju macu’ dan, koji se slavi 4. juna (u nekim zemljama, 30. maja),
2. ‘Dan crnih mačaka’ – 17. avgusta (koji se u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj slavi 27. oktobra),
3. ‘Dani usvajanja (udomljavanja) mačaka’ koji se širom sveta obilježavaju u aprilu i u januaru,
4. ‘Dan sterilizacije mačaka’ u okviru ‘Svjetskog dana sterilizacije kućnih ljubimac’ a 24. februara, kao i brojne manifestacije posvećene zaštiti zdravlja i brizi o dobrobiti mačaka, koje se održavaju tokom cijele godine, širom svijeta.
Volimo naše mačke svaki dan!
 

Posljednji postovi