Na porodičnoj farmi u malom selu Jelićka nadomak Prijedora – Dajana i Dario Lemić, brat i sestra, pokrenuli su farmu koza “Nana Kaas”.
Farma se fokusira na proizvodnju zdrave, domaće, hrane.
Rad na farmi nije lagan, ali ne pada im teško jer gaje veliku ljubav prema životinjama i prirodi.
Odakle ideja za uzgojem koza i preradom njihovog mlijeka?
Ideja o bavljenju kozarstvom rodila se dok smo boravili u Belgiji. Radeći i učeći na jednoj savremenoj farmi, prvi put se upoznajemo sa kozarstvom. Kako smo zavoljeli taj posao sa životinjama, donosimo odluku da otvorimo svoju farmu u našem rodnom selu.
Na farmi trenutno boravi oko 130 grla, a riječ je o holandskoj mliječnoj rasi koza koje su dosta mirne ali jako produktivne. Podijeljene su u čiste odjeljke, različite kategorije u kojem su još postavljene platforme za penjanje koza. Brinemo uvijek da im je prozračno i toplo kada je zima.
U sklopu farme se nalazi i savremeno automatsko izmuzalište. Iz njega se svakodnevno transportira svježe mlijeko u posebne prerađivačke kapacitete gdje nastaju visoko kvalitetni sirevi i ostali proizvodi.
Da li je teško svaki dan raditi na farmi?
Rad na farmi nam, naravno, ne pada ni malo teško, jer ovakvu vrstu posla možete raditi samo ako prema istom gajite veliku ljubav i požrtvovanost.
Koje sve vrste proizvoda imate od uzgoja koza?
Od vlastitog mlijeka imamo nekoliko vrsta vrsta sireva: polutvrdi (gauda), mladi (italiko), sa začinima (Virginia), jogurt, surutka. Također smo usavršili i tehnologiju proizvodnje ukusnog sladoleda “Gelato” kojeg planiramo uskoro izbaciti na tržište. U toku sljedeće godine imat ćemo i nekoliko novih delikates sireva kao što je Raklet.
Koje su najveće prednosti bavljenja poslom na farmi?
Najveće prednosti su to što radite sa životinjama, što udišete svježi vazduh i okruženi ste zelenilom. Također, nije stresan posao.
U današnjoj situaciji koju proživljavamo, možete li biti zadovoljni distribucijom vaših proizvoda?
Što se tiče današnje situacije naravno da imamo malih poteškoća prilikom prodaje kao i svi ostali, ali smo uvjereni da ćemo prebroditi ovaj težak period, što želimo i svima ostalima.
Postoji li zainteresiranost i van granica BiH?
Postoji, velika zainteresovanost je u regiji i Evropi, u što smo se uvjerili na nekoliko sajmova na kojima smo prisustvovali u prethodnih nekoliko godina.
I na kraju nam recite šta planirate za naredni period?
Planovi i ciljevi su nam usko vezani za iduću godinu u kojoj želimo da “izbacimo” koziji gellato na tržište i da sa svim našim proizvodima napunimo police u regiji i EU.
Farma se fokusira na proizvodnju zdrave, domaće, hrane.
Rad na farmi nije lagan, ali ne pada im teško jer gaje veliku ljubav prema životinjama i prirodi.
Odakle ideja za uzgojem koza i preradom njihovog mlijeka?
Ideja o bavljenju kozarstvom rodila se dok smo boravili u Belgiji. Radeći i učeći na jednoj savremenoj farmi, prvi put se upoznajemo sa kozarstvom. Kako smo zavoljeli taj posao sa životinjama, donosimo odluku da otvorimo svoju farmu u našem rodnom selu.
Na farmi trenutno boravi oko 130 grla, a riječ je o holandskoj mliječnoj rasi koza koje su dosta mirne ali jako produktivne. Podijeljene su u čiste odjeljke, različite kategorije u kojem su još postavljene platforme za penjanje koza. Brinemo uvijek da im je prozračno i toplo kada je zima.
U sklopu farme se nalazi i savremeno automatsko izmuzalište. Iz njega se svakodnevno transportira svježe mlijeko u posebne prerađivačke kapacitete gdje nastaju visoko kvalitetni sirevi i ostali proizvodi.
Da li je teško svaki dan raditi na farmi?
Rad na farmi nam, naravno, ne pada ni malo teško, jer ovakvu vrstu posla možete raditi samo ako prema istom gajite veliku ljubav i požrtvovanost.
Koje sve vrste proizvoda imate od uzgoja koza?
Od vlastitog mlijeka imamo nekoliko vrsta vrsta sireva: polutvrdi (gauda), mladi (italiko), sa začinima (Virginia), jogurt, surutka. Također smo usavršili i tehnologiju proizvodnje ukusnog sladoleda “Gelato” kojeg planiramo uskoro izbaciti na tržište. U toku sljedeće godine imat ćemo i nekoliko novih delikates sireva kao što je Raklet.
Koje su najveće prednosti bavljenja poslom na farmi?
Najveće prednosti su to što radite sa životinjama, što udišete svježi vazduh i okruženi ste zelenilom. Također, nije stresan posao.
U današnjoj situaciji koju proživljavamo, možete li biti zadovoljni distribucijom vaših proizvoda?
Što se tiče današnje situacije naravno da imamo malih poteškoća prilikom prodaje kao i svi ostali, ali smo uvjereni da ćemo prebroditi ovaj težak period, što želimo i svima ostalima.
Postoji li zainteresiranost i van granica BiH?
Postoji, velika zainteresovanost je u regiji i Evropi, u što smo se uvjerili na nekoliko sajmova na kojima smo prisustvovali u prethodnih nekoliko godina.
I na kraju nam recite šta planirate za naredni period?
Planovi i ciljevi su nam usko vezani za iduću godinu u kojoj želimo da “izbacimo” koziji gellato na tržište i da sa svim našim proizvodima napunimo police u regiji i EU.
(Autorica: Svjetlana Panić/mionama.ba)