![](https://mionama.ba/assets/photos/gallery/big/181-small-nanakaas-7-1606763877.jpg)
Na porodičnoj farmi u malom selu Jelićka nadomak Prijedora – Dajana i Dario Lemić, brat i sestra, pokrenuli su farmu koza “Nana Kaas”.
Farma se fokusira na proizvodnju zdrave, domaće, hrane.
Rad na farmi nije lagan, ali ne pada im teško jer gaje veliku ljubav prema životinjama i prirodi.
Odakle ideja za uzgojem koza i preradom njihovog mlijeka?
Ideja o bavljenju kozarstvom rodila se dok smo boravili u Belgiji. Radeći i učeći na jednoj savremenoj farmi, prvi put se upoznajemo sa kozarstvom. Kako smo zavoljeli taj posao sa životinjama, donosimo odluku da otvorimo svoju farmu u našem rodnom selu.
![Iz Belgije se vratila u Banjaluku: Zajedno sa bratom pokrenula farmu koza, proizvode ukusan SIR, JOGURT, SLADOLED](https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/5R-k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWVdFN01EQV8vMGYyM2VkZDM4MDk1Zjc0ZWFmOGI3NTIxZTUwNjkxNTcuanBlZ5GTAs0CgACBAAE)
Na farmi trenutno boravi oko 130 grla, a riječ je o holandskoj mliječnoj rasi koza koje su dosta mirne ali jako produktivne. Podijeljene su u čiste odjeljke, različite kategorije u kojem su još postavljene platforme za penjanje koza. Brinemo uvijek da im je prozračno i toplo kada je zima.
U sklopu farme se nalazi i savremeno automatsko izmuzalište. Iz njega se svakodnevno transportira svježe mlijeko u posebne prerađivačke kapacitete gdje nastaju visoko kvalitetni sirevi i ostali proizvodi.
![](https://mionama.ba/assets/photos/gallery/big/181-small-nana-kaas-4-1606763879.jpg)
Da li je teško svaki dan raditi na farmi?
Rad na farmi nam, naravno, ne pada ni malo teško, jer ovakvu vrstu posla možete raditi samo ako prema istom gajite veliku ljubav i požrtvovanost.
Koje sve vrste proizvoda imate od uzgoja koza?
Od vlastitog mlijeka imamo nekoliko vrsta vrsta sireva: polutvrdi (gauda), mladi (italiko), sa začinima (Virginia), jogurt, surutka. Također smo usavršili i tehnologiju proizvodnje ukusnog sladoleda “Gelato” kojeg planiramo uskoro izbaciti na tržište. U toku sljedeće godine imat ćemo i nekoliko novih delikates sireva kao što je Raklet.
Koje su najveće prednosti bavljenja poslom na farmi?
Najveće prednosti su to što radite sa životinjama, što udišete svježi vazduh i okruženi ste zelenilom. Također, nije stresan posao.
![Iz Belgije se vratila u Banjaluku: Zajedno sa bratom pokrenula farmu koza, proizvode ukusan SIR, JOGURT, SLADOLED](https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/BFfk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWXpnN01EQV8vMWNhZjdkZDhhYTgzZjFlMGMwYTgwNzQzZDVkODY2YjcuanBlZ5GTAs0CgACBAAE)
U današnjoj situaciji koju proživljavamo, možete li biti zadovoljni distribucijom vaših proizvoda?
Što se tiče današnje situacije naravno da imamo malih poteškoća prilikom prodaje kao i svi ostali, ali smo uvjereni da ćemo prebroditi ovaj težak period, što želimo i svima ostalima.
![](https://mionama.ba/assets/photos/news/big/1606763859-nana-kaas.jpg)
Postoji li zainteresiranost i van granica BiH?
Postoji, velika zainteresovanost je u regiji i Evropi, u što smo se uvjerili na nekoliko sajmova na kojima smo prisustvovali u prethodnih nekoliko godina.
I na kraju nam recite šta planirate za naredni period?
Planovi i ciljevi su nam usko vezani za iduću godinu u kojoj želimo da “izbacimo” koziji gellato na tržište i da sa svim našim proizvodima napunimo police u regiji i EU.
Farma se fokusira na proizvodnju zdrave, domaće, hrane.
Rad na farmi nije lagan, ali ne pada im teško jer gaje veliku ljubav prema životinjama i prirodi.
Odakle ideja za uzgojem koza i preradom njihovog mlijeka?
Ideja o bavljenju kozarstvom rodila se dok smo boravili u Belgiji. Radeći i učeći na jednoj savremenoj farmi, prvi put se upoznajemo sa kozarstvom. Kako smo zavoljeli taj posao sa životinjama, donosimo odluku da otvorimo svoju farmu u našem rodnom selu.
Na farmi trenutno boravi oko 130 grla, a riječ je o holandskoj mliječnoj rasi koza koje su dosta mirne ali jako produktivne. Podijeljene su u čiste odjeljke, različite kategorije u kojem su još postavljene platforme za penjanje koza. Brinemo uvijek da im je prozračno i toplo kada je zima.
U sklopu farme se nalazi i savremeno automatsko izmuzalište. Iz njega se svakodnevno transportira svježe mlijeko u posebne prerađivačke kapacitete gdje nastaju visoko kvalitetni sirevi i ostali proizvodi.
![](https://mionama.ba/assets/photos/gallery/big/181-small-nana-kaas-4-1606763879.jpg)
Da li je teško svaki dan raditi na farmi?
Rad na farmi nam, naravno, ne pada ni malo teško, jer ovakvu vrstu posla možete raditi samo ako prema istom gajite veliku ljubav i požrtvovanost.
Koje sve vrste proizvoda imate od uzgoja koza?
Od vlastitog mlijeka imamo nekoliko vrsta vrsta sireva: polutvrdi (gauda), mladi (italiko), sa začinima (Virginia), jogurt, surutka. Također smo usavršili i tehnologiju proizvodnje ukusnog sladoleda “Gelato” kojeg planiramo uskoro izbaciti na tržište. U toku sljedeće godine imat ćemo i nekoliko novih delikates sireva kao što je Raklet.
Koje su najveće prednosti bavljenja poslom na farmi?
Najveće prednosti su to što radite sa životinjama, što udišete svježi vazduh i okruženi ste zelenilom. Također, nije stresan posao.
U današnjoj situaciji koju proživljavamo, možete li biti zadovoljni distribucijom vaših proizvoda?
Što se tiče današnje situacije naravno da imamo malih poteškoća prilikom prodaje kao i svi ostali, ali smo uvjereni da ćemo prebroditi ovaj težak period, što želimo i svima ostalima.
![](https://mionama.ba/assets/photos/news/big/1606763859-nana-kaas.jpg)
Postoji li zainteresiranost i van granica BiH?
Postoji, velika zainteresovanost je u regiji i Evropi, u što smo se uvjerili na nekoliko sajmova na kojima smo prisustvovali u prethodnih nekoliko godina.
I na kraju nam recite šta planirate za naredni period?
Planovi i ciljevi su nam usko vezani za iduću godinu u kojoj želimo da “izbacimo” koziji gellato na tržište i da sa svim našim proizvodima napunimo police u regiji i EU.
(Autorica: Svjetlana Panić/mionama.ba)