Dajana Ibrić: “Sve je moguće ako uložimo dovoljno truda”

Iz dana u dan, ova djevojka sve više osvaja, kako na terenu, tako i mimo njega. Dajana Ibrić je mlada i uspješna košarkašica, a za CAT BiH je odučila podijeliti priču o svojoj velikoj sportskoj ljubavi, uspjesima, ali i izazovima.
– Predstavi se našim čitaocima?
Zovem se Ibrić Dajana, imam 17 godina. Odlična sam učenica srednje medicinske škole. Već 5 sezona igram za ŽKK “RMU Banovići”, inače jedan od najuspješnijih klubova u BiH.
– Za početak reci nam, sa koliko godina si počela da treniraš košarku i kako je došlo do toga da se odlučiš i zainteresuješ baš za ovaj sport?
Košarku sam počela trenirati sa 8 godina, ljubav prema ovom sportu se javila sasvim slučajno, na nagovor moje mame, koja je inače bivša košarkašica.
– Koju karakteristiku posebno cijeniš u svojoj igri?
Među osobama koje poznaju moju igru, karakteristična sam po šutu za 3 poena, iako sa svojih 190 centimetara igram poziciju centra.

– Koji su tvoji najveći ostvareni uspjesi?
Od brojnih uspjeha izdvojila bih priznanja za najuspješniju pionirku, kadetkinju i juniorku, zatim tri godine uzastopnog osvajanja Prvenstva i Kupa BiH, kako u seniorskoj, tako i u kadetskoj i juniorskoj kategoriji. Zahvaljujem se svojim saigračicama i trenerima, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće. Naravno, neizostavno je spomenuti i poziv u U16 kadetsku reprezentaciju BiH.
– Izazovi koje je košarci i sportu donijela pandemija korona virusa?
Pandemija korona virusa obustavila je sva takmičenja prošle sezone, donijela nam nove izazove, najteži od njih je igranje utakmica u praznoj dvorani, što nam teško pada jer su Banovići poznati po vatrenim navijačima. Zatim stalna testiranja prije svakog putovanja, te stalna strepnja o otkazivanju utakmica i zdravstvenom stanju.

– Gdje vidiš sebe u košarci u narednih 10 godina?
Što se tiče budućnosti, nadam se da će me povrede zaobići, a ja ću nastaviti da se trudim i radim koliko mogu, te se nadam da ce doći do željenih rezultata, a trud se uvijek isplati!
– Poruka za mlade koji se žele baviti sportom/košarkom?
Za one koji se žele baviti sportom poručila bih im da budu jači od bilo koje prepreke, a u sportu ih ima mnogo, te da nikad ne odustaju od svojih ciljeva, jer sve je moguće ako uložimo dovoljno truda!
-Slobodanka Stevanović-