Digitalna fabrikacija danas: 3D tehnologije u fokusu inovacijskog laboratorija INTERA Tehnološkog Parka

Dugoočekivani inovacijski laboratorij INTERA Tehnološkog Parka otvara svoja vrata! Svi vi koji ste u duši i pod noktima „makeri“ tj. strastveni oko pravljenja/izrade bilo čega – ovo je mjesto za vas!

Inovacijski Lab prostor je za za inoviranje, eksperimentiranje, razmjenu ideja, ali povrh svega – pravljenje svega onoga što možete zamisliti! U Lab-u je na raspolaganju niz strojeva, uređaja i alata za punokrvnu digitalnu fabrikaciju – 3D printeri, 3D skener, laserska gravirka/rezač, CNC router i drugi, ali i arsenal električnog i ručnog alata: od mini tokarilica za metal i za drvo, stubne bušilice, glodalica, brusilica, pila pa sve do preciznih lemilica i mikrokontrolera za projekte iz elektronike.
Upravo je digitalna fabrikacija tema prvog meetup-a koji će se održati u prostorijama inovacijskog laboratorija u srijedu, 19.5.2021. godine s početkom u 18h. Na meetup-u će se pričati o tehnologijama koje su podigle najviše prašine u posljednjih desetak godina, a ovo će biti prilika da se svi sudionici upoznaju s 3D (aditivnim) tehnologijama, što se i kako s 3D printerima može napraviti, nizom modela i uzoraka urađenih  od plastike, smola i metala putem FDM, SLA, ADAM, DED i investment casting tehnologija, ali i radom 3D skenera. Svoje iskustvo sa sudionicima će podijeliti Svetozar Rare Kolesar, serijski poduzetnik, obrazovan u softverskom inženjerstvu i osnivač poduzeća 3D Republika, koje surađuje s najvećim proizvodnim poduzećima u našoj regiji. Raretov poduzetnički i inovativni duh, zajedno s otvorenošću za razmjenu ideja i suradnju, čini ga vrijednim partnerom u gotovo svim inovativnim pothvatima.
Meetup će biti prilika i za najavu skorašnje fomalizacije članstva inovacijskog laboratorija u svjetskoj FabLab mreži koja omogućuje globalnu povezanost i razmjenu ideja s „makerima“ diljem svijeta. Sudjelovanje na meetup-u je besplatno zahvaljujući projektu 2CODE sufinanciranom sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije kroz koji je inovacijski laboratorij i opremljen. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na linku, ali požurite – broj mjesta je ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama.

(intera.ba)