Dodijeljeno 100.000 KM grant sredstava za sigurne kuće u BiH

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić potpisao je danas ugovore o saradnji s predstavnicama osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH.
Dodijeljeno 100.000 KM grant sredstava za sigurne kuće u BiH
Kako je uoči potpisivanja spomenutih ugovora izjavio ministar Lučić, radi se o grant sredstvima u ukupnom iznosu od 100.000 KM koja su osigurana iz Budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za 2020. godinu.
Dodao je kako će sredstva, koja dodjeljuje resorno ministarstvo, biti ravnomjerno raspoređena na osam sigurnih kuća.
Podsjetio je, istovremeno, da je Ministarstvo na čijem je čelu sredinom godine dodijelilo 160.000 KM, koje je za istu svrhu osigurala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a kako bi se prevazišli problemi uzrokovani pandemijom Covida-19.
Lučić je ovom prilikom uputio apel građanima BiH i nadležnim institucijama da vode računa o pravima i statusu žena u društvu, te odlučnije djeluju kako bi se suzbila svaka vrsta nasilja nad nježnijim spolom.
Zahvalnost resornom ministarstvu i Agenciji za ravnopravnost spolova povodom dodijeljenih grant sredstava iskazala je Lana Jajčević iz Fondacije “Udružene žene” iz Banje Luke, istaknuvši kako se obim nasilja nad ženama, nažalost, povećao u vrijeme pandemije.
Kazala je kako potrebe sigurnih kuća rastu u kontinuitetu, navodeći da se one u RS finansiraju iz Budžeta tog entiteta u omjeru 70 posto, a 30 posto iz lokalnih zajednica, te da se radi o sredstvima koja ni izdaleka nisu dovoljna.
Dodjelu sredstava, namijenjenih sigurnim kućama, pozdravila je i Jasna Zečević iz Centra za terapiju i rehabilitaciju “Vive žene” iz Tuze, naglašavajući da su nadležne institucije ove godine poklonile više pažnje sigurnim kućama, njihovim kapacitetima i finansiranju.
Upozorila je, međutim, da se Zakon o zaštiti od nasilja u FBiH još ne primjenjuje u obimu koji bi osigurao stopostotno finansiranje, te da je, stoga, nužno lobirati za finansiranje iz drugih izvora, uključujući i međunarodne donatore.
(FENA)