Dramatično u Tuzli: Proglašeno stanje prirodne nesreće zbog zbog poplava i klizišta, padavine ne prestaju (VIDEO)

S obzirom da je tokom cijelog šestog mjeseca područje grada Tuzle bilo izloženo velikim količinama padavina, vodostaji na rijekama i potocima, posebno u istočnom dijelu grada, su sve kritičniji. Ekipe Gradskog štaba civilne zaštite i sve službe zaštite i spašavanja su svo navedeno vrijeme bile na terenu i nastojale preventivno djelovati, kako ne bi nastupile štetne posljedice.


Zbog obilnih kišnih padavina i prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prema kojima će padavine biti intenzivirane u naredna 24 sata, te dojave o izlijevanju vodotoka i pojave klizišta na području grada Tuzle, danas, u ponedjeljak, 22.6.2020., održana je vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite, na kojoj je razmatrana trenutna hidrološka i geološka situacija u gradu Tuzli. Informaciju o stanju na terenu su podnijeli komandant štaba i gradonačelnik Jasmin Imamović, te predstavnici Službe civilne zaštite, Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ i Službe za inspekcijske poslove, koji su obišli teren i konstatovali da je u pojedinim dijelovima grada Tuzle situacija izuzetno složena, te da treba poduzeti dodatne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje, životi i imovina građana.

Na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, gradonačelnik Grada Tuzle je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta na području grada Tuzle, sa danom 22.6.2020. godine. Ova Odluka podrazumijeva da će službe zaštite i spašavanja Grada Tuzle nastaviti intenzivne aktivnosti na sprečavanju štetnih posljedica do kojih može doći uslijed prirodne nesreće.