Drugi YourJob Boot Camp trening za mlade s poslovnim idejama

U organizaciji regionalnog Caritasovog projekta YourJob organiziran je drugi boot-camp trening u Mostaru od 24. do 26. ožujka 2021. godine za dvadesetak mladih osoba iz Mostara i Čapljine s ciljem osnaživanja mladih koji imaju ideju za pokretanje poduzeća. Boot-camp trening je organiziran u suradnji s Yunus Balkan organizacijom iz Albanije, kao jednom od partnerskih organizacija u provedbi programa YourJob.

Dvadesetak mladih sa šireg područja Hercegovine sudjelovalo je na trodnevnom treningu kojeg je predvodio gdin. Vladimir Marić, predavač iz partnerske organizacije Fondacija Mozaik s dugogodišnjim iskustvom u razvoju poslovnih ideja mladih. Ovo je drugi u nizu boot-camp treninga za mlade iz Hercegovine, organiziran u okviru projekta u suradnji s Yunus Balkan organizacijom iz Albanije, kao jednom od partnerskih organizacija u provedbi programa YourJob.
Kako bi se poštovale epidemiološke mjere uzrokovane pandemijom koronavirusa svi sudionici su tijekom treninga držali preporučenu distancu, nosili maske i koristili dezinfekciona sredstva te mjerili temperaturu.Sudionici boot-campa prethodno su se odazvali na javni poziv za sudjelovanje na „Natječaj za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog poduzeća“ objavljenog u studenome 2020. godine. Prilikom prijave na natječaj, prezentirali su svoju poslovnu ideju, a mladi koji su imali najbolje ideje odabrani su za sudjelovanje na drugom boot-camp treningu. Tijekom intenzivnog trodnevnog treninga bili u prigodi steći dodatna poslovna znanja i vještine te unaprijediti svoje poslovne (biznis) planove.
Mladi su dobili mogućnost u narednom periodu dodatno unaprijediti svoje poslovne ideje te aplicirati svoje poslovne (biznis) planove za financijsku potporu u okviru projekta YourJob do 15. travnja 2021. godine. Tijekom treninga mladi su saznali što je poduzetništvo i društveno poduzetništvo, koje su vještine i sposobnosti poduzetnika, kako pokrenuti start up poduzeće, greške koje ne treba napraviti tijekom planiranja i provedbe biznisa, kako napraviti analizu tržišta i konkurencije, kako definirati ključne aktere i resurse i napraviti plan aktivnosti. Koji su kanali prodaje, pripremiti plan prodaje i marketinga, pravni aspekti registracije i pokretanja biznisa, gdje pronaći podršku za svoju ideju. Putem video linka bili su u prigodi razgovarati s mladim poduzetnicima koji su također osnovali svoja poduzeća, te saznati koje prepreke ih očekuju u daljnjem razvoju i provedbi poslovnih planova. Praktičan rad bio je temeljen na osobnim biznis idejama, naime mladi su pripremili kratke prezentacije svojih poslovnih ideja za potencijalne investitore.Predavač Vladimir Marić, iz Fondacije Mozaik je iskazao zadovoljstvo s mladima koji su bili posebno motivirani i aktivni tijekom treninga. „Na treningu je sudjelovala 21 mlada osoba s velikim entuzijazmom i posvećenošću. Ponašanje mladih je bilo izvanredno: uvijek su dolazili na vrijeme, bili pažljivi na predavanju, postavljali na stotine pitanja i aktivno sudjelovali u diskusiji. Njihove završne prezentacije su bile izvrsne kvalitete! Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi s njima.“ – istaknuo je Vladimir. Mladi sudionici boot-campa iskazali su zadovoljstvo svojim sudjelovanjem na ovom treningu, organizacijom, stečenim znanjem kao i prilikom za upoznavanjem i stjecanjem novih poznanika, prijatelja i budućih partnera. Predstavljene su vrlo raznolike i kvalitetne poslovne ideje, od ukrašavanja pejzaža, praonice rublja u studentskom domu, proizvodnje eko jastuka od heljde i pira, otvaranje produženog boravka, kozmetičkog salona, grafičkog studija, promocija Hercegovine kroz aktivni odmor i web prodaju proizvoda i suvenira, proizvodnja maslaca od lješnjaka, salon za tetovažu, fitnes centri, boks za žene i djevojčice, video studio, pvc stolarija, hosting agencije, kamenorezačke radnje.
Neki od sudionika su već u probnoj fazi proizvodeći svoje proizvode ili nudeći usluge koje žele unaprijediti ili proširiti. Grupa podrške napravljena je za dijeljenje informacija o aplikaciji, ali i konzultacijama. U okviru projekta mladima će biti na raspolaganju i stručna potpora u pripremi aplikacije biznis ideje na natječaj za financiranje.Neovisno povjerenstvo Caritasa će u svibnju odabrati najbolja biznis rješenja te ih preporučiti za (su)financiranje u okviru projekta YourJob u Bosni i Hercegovini. Ovakav ciklus odabira poslovnih ideja za mlade koji prođu proces pripreme u boot-campu bit će organiziran još nekoliko puta u okviru trajanja YourJob projekta. Namijenjen je za mlade koje žele pokrenuti biznis, te je za ovu projektnu aktivnost predviđen fond od oko 200.000 KM za oko 25 projektnih/poslovnih ideja.
Do sada su iz ovog fonda financirane 4 ideje koje su u provedbi. Dvadesetak mladih iz regije Čapljine i Mostara sudjelujući na drugom boot-camp treningu u okviru projekta YourJob investirali su svoje vrijeme u napredovanje i stekli su spremnost su za kreiranje biznis plana. Oni će sa svojim idejama aplicirati za financijska potporu u okviru programa YourJob već u travnju 2021. godine. Istu prigodu će već u svibnju dobiti i njihovi vršnjaci iz regije Banja Luke koji su se prijavili za ovaj ciklus natječaja.Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada.
Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije. U Bosni i Hercegovini projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Više o programu na www.caritas.ba, Facebook i Instagram profilu YourJobBiH te na email yourjob.bih@caritas.ba.
Više informacija Facebook