Eko-akcija: “Sačuvajmo Paučko jezero kao gorsko oko”

Zaštićeni pejzaž Konjuh krije nevjerovatne ljepote. Jedna od njih je i prekrasno Paučko jezero koje okruženo četinarskom šumom i sa svojom biološkom raznolikošću, privlači bojne turiste ljubitelje iskonske prirode.

Rafting klub “Tuzlak” pokrenuo je projekat “Sačuvajmo Paučko jezero kao gorsko oko” čiji je cilj da građane aktivno uključi u zaštiti i povećanju atraktivnosti Paučkog jezera kako bi se razvijala javna svijest o potrebi njegovog očuvanja jer ono jedno od tek dva prirodna jezera tog tipa na području TK.
U ekokaciji čišćenja jezera je 09.05.2021 godine učestvovalo 20 volontera članova Rafting kluba “Tuzlak” i ekovolontera iz partnerskih organizacija Budi Muško iz udruženja “Zemlja djece BiH” i Omladinskog resursnog centara – Otvorene mreže BiH.

Volonteri koji su učetvovali u akciji imali su priliku osjetiti prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, timskim radom u čišćenju jezera okušati se u veslanju te kao svaki pojedinac doprinijeti očuvanju prirode koja postaje zapostavljena na našim prostorima.

Akcija je provedena uz nadzor rendžerske služne Zaštićenog pejzaža i stručnu pomoć njihovog nadzornika Dževada Softića. Prilikom provedbe akcije u Zaštićenom pejzažu su se primjenjivale samo propisane i minimalne intervencije, dok ostalo kako je i predviđeno reguliše sama priroda.

Projekat “Sačuvajmo jezero Paučak kao gorsko oko” je podržan od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK .