EKSTREMIZAM U BIH? – “Za džihad spremno 10.000 mudžahedina”


BANJALUKA, BIH – Na društvenim mrežama objavljen je video koji slavi “vakat kada će doći rat” i poziva “braću mudžahedine iz Evrope da se ujedine i dignu kada dođe vrijeme za džihad”.


Kontroverzni video na svom “Facebook” profilu objavio je izvjesni Vahidin Delić i za samo nekoliko dana imao je više od 75.000 pregleda.
U videu koji je za samo nekoliko dana imao i oko 700 dijeljenja nepoznato lice ističe da se kada bude objavljen poziv na džihad neće odazvati samo “10.000 mudžahida iz BiH, već i svi iz Evrope”, piše današnji “Glas Srpske”.

U ovom klipu se veliča i zloglasni odred “El mudžahedin”, a ono što posebno zabrinjava jesu komentari na video.

“Kad bude vakat došao i brat ide”; “Allah te nagradio i ja idem u te redove”; “Na Allahovom putu za vjeru islam ne žalimo svoje živote dati samo da bi Allahova riječ bila gornja, a nevjernička donja”; “I ja se odmah odazivam pozivu braćo, ali i moje troje djece”; “Ima nas mašalah ako zatreba”. To su samo neki od komentara koji su objavljivani na tom “Facebook” profilu.

Osim ovog videa Delić je na svom profilu, ali i “YouTube” kanalu, postavio i klipove koji se odnose na “junačke” akcije odreda “El mudžahedin”. Odreda koji je tokom proteklog rata na prostorima Vozuće počinio neke od najsvirepijih ubistava civila i vojnika.

Prema riječima dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci Slobodana Župljanina, društvene mreže su već odavno postale mjesto sa kojih se širi govor mržnje. Regrutuju se novi sljedbenici, ali i sve otvorenije propagira radikalizam i džihad.

Kako je istakao, vlasti na nivou BiH već godinama žmure pred ovim problemom i govore kako na ovim prostorima nema mudžahedina i paradžemata.

“Ovaj primjer govori da baš i nije tako. Bezbjednosne službe trebalo bi hitno da reaguju, a posebno Ministarstvo bezbjednosti. Nosioce ovakvih aktivnosti trebalo bi pronaći i sankcionisati. Ne treba dozvoliti širenje mržnje, koja na ovim prostorima ne može donijeti ništa dobro”, konstatovao je Župljanin. Dodao je da ovakve i slične stvari normalne ljude u BiH plaše i čine nespokojnim.
Izvor: Nezavisne