Elma Čavalić: Nedostatak strpljenja najveća je prepreka za mlade u BiH

Dobro nam je poznato da su Bosanci i Hercegovci vrijedni i kreativni ljudi, uspješni u svim sredinama u kojima žive. Izuzetak nije ni 33-godišnja Elma Čavalić, porijeklom iz Sarajeva, koja gradi uspješnu karijeru u Skandinaviji, tačnije u Švedskoj. Naime, Elma je jedan od najmlađih direktora za dizajn u planetarno popularnoj švedskoj kompaniji IKEA.
Za sebe Elma kaže da je osoba koja se, zahvaljujući svojoj osjetljivosti, s lakoćom prepušta emocijama, što je čini kreativnom osobom.
Elma Čavalić/ Privatni album
Vizija i strast
– Moja sposobnost da razumijem ljude pokazuje mi put do smislenih rješenja. Ja sam vrlo socijalna osoba koja jako cijeni svoju porodicu i moje najmilije. Živim u novoizgrađenoj kući u blizini prirode sa suprugom Elvirom i naše troje djece, Elvinom 8 godina, Amelom 5, Amnom 1,5 godina, priča Elma na početku razgovora.
Ona je kao i hiljade drugih bh. građana u Švedsku došla zbog rata u BiH.
– U Švedsku sam došla sa porodicom kao petogodišnja djevojčica 1992. godine. Švedska nas je odlično primila i ovdje smo dobili fantastične prilike. Živjeli smo na području gdje uglavnom žive Šveđani i Iako smo dobili fantastičan novi početak u životu uz dobre uslove u Švedskoj, i ja i moja porodica osjećali smo snažnu vezu s BiH i svime što smo tamo ostavili. Odlučili smo, između ostalog, preseliti 500 km južno u Malmö kako bismo se približili našoj domovini. Živim u Švedskoj već 28 godina i aktivno poduzimam korake da se približim svojoj zemlji porijekla, kazala je Čavalić.
Elma je, kako kaže, rano pokazala da ima velike ambicije, da ima viziju i strast da vodi kreativne projekte.
– Moja dobra intuicija pokazala mi je put do kreativnog rada i imala sam sreće da su me roditelji podržali u izboru. Kao i većina roditelja, oni su mi priželjkivali budućnost sa velikim mogućnostima i željeli su da završim obrazovanje i postanem učitelj ili da se opredijelim za medicinsko obrazovanje koje bi mi, prema njihovom mišljenju, bila garancija za uspješan posao. Međutim, rano sam pokazala da imam viziju i strast da vodim kreativne projekte, a moji roditelji su vjerovali u mene, naglasila je Elma koju je put kreativnosti doveo i do kompanije IKEA.
Kako je istakla, zajedništvo, jednostavnost, kao i obnavljanje i unapređenje primjeri su nekih od najboljih vrijednosti IKEA koji njoj puno znače i dugo je sanjala da dobije posao u toj firmi.
– Kompanija je u posljednje vrijeme podvrgnuta velikoj digitalnoj transformaciji i mnogo ulaže u modernizaciju s ciljem da se poveća internetska prodaja i transformiše iskustvo u trgovini u nadi da će privući više ljudi. Stoga, jako ulažu u modernu business strategiju u kojoj je saradnja između višefunkcionalnih timova ključna za budućnost. Inovativna rješenja razvijaju se u uskoj saradnji sa zainteresovanim stranama, a to je upravo ono što volim raditi. Godine 2017. izašao je konkurs, prijavila sam se i dobila posao iz snova, dodala je Elma.
Kako je istakla, ona radi s digitalnom inovacijom.
– To je kreativan proces zasnovan na tri glavna principa: istraživanje, dizajn i implementacija. Radni dan može započeti kreativnom sesijom u kojoj zajedno sa timom, koji se sastoji od različitih kompetencija u dizajnu i tehnologiji uz saradnji, i krajnjim kupcem razvijam nove ideje. Dan se završava analizom rada i strategije koja nas približava nekom proizvodu. Proizvod se izdaje ubrzo, vrednuje se i kontinuirano poboljšava, pojasnila je Elma način rada.
Nismo mogli da se u razgovoru ne dotaknemo i reakcije Švedske na pandemiju koronavirusa.
– U Švedskoj je vlada odlučila uzeti stručne savjete od uprave za javno zdravstvo, koji su specijalisti za pandemije. Stekla sam dojam da se Švedska dosta fokusira na komunikaciju i saradnju koja se temelji na transparentnosti i motivaciji. Zemlja je istovremeno preduzela male korake kako bi spriječila širenje zaraze, a naše osnovne škole, restorani i tržni centri su otvoreni. Pozitivno je što je situacija prilično stabilna i pod kontrolom. Ipak, moram napomenuti da Švedska ima prilično rijetku gustoću stanovništva, što olakšava trenutnu situaciju. Kada je riječ o ekonomskom aspektu, teško se odvojiti od trenutnog ekonomskog previranja i u Švedskoj. Postoje ljudi koji su ostali bez posla u isto vrijeme kada su teškoće na tržištu rada. Ono na što sam ujedno ponosna je to što naše društvo dobro govori o prilikama. Vidjeli smo da postoje radne metode koje su, unatoč pandemiji, stabilne ili čak ojačane. U Švedskoj dijelimo vrijednosti da je učenje cjeloživotni proces i da uvijek postoje mogućnosti za učenje novoga i promjenu smjera u nekoj karijeri, što pruža beskrajne mogućnosti, naglasila je ona.
Dodala je da je, kao i svi drugi, i IKEA osjetila neravnotežu u ekonomiji.
IKEA/ Privatni album
– Mnoge naše robne kuće širom svijeta su zatvorene. Istovremeno, IKEA je snažan brend i spremna je na izazove kao što je ovaj. Intenzivnije smo radili na digitalnoj transformaciji, koja će, nadamo se, donijeti dobre rezultate, smatra Elma.
Upitali smo je da li može uporediti bh. i švedski način rada, shvatanja biznisa.
– Švedska je poznata po jednostavnosti, lijepom dizajnu i tehnološkim inovacijama i na to sam vrlo ponosna. Mnogo novca se ulaže u istraživanje, kao i razvoj procesa, proizvoda i usluga u Švedskoj. Švedska ima jasan pristup, gdje je važno kombinovati obrazovanje sa neformalnim obrazovanjem u karijeri. Dobra komunikacija i saradnja su ključni u svemu što radimo. Nažalost, ne vidim da Bosna i Hercegovina napreduje istim tempom kao Švedska. Ja se trudim da podijelim svoje znanje i da inspirišem druge da bi zajedno kreirali bolju budućnost za našu zemlju. Vidim da BiH ima ogromno znanje u tehnološkoj industriji koja se širi, što je vrlo pozitivno, kazala nam je Elma.
Karijera
Elma je također aktivna i kao mentorica BH Futures Foundation, organizacije koja podržava mlade ljude u Bosni da se razvijaju.
– Najveći razlog zbog kojeg sam se odlučila uključiti u Fondaciju je taj što živim po švedskoj mjeri da učiš dok god živiš. Kroz Fondaciju imam priliku razumjeti kakva je situacija u mojoj domovini i o čemu naši mladi sanjaju. To mi daje ideje o tome kako bih mogla pomoći i podržati mlade da rastu i razvijaju se. Mislim da mladi danas generalno trebaju izgraditi više strpljenja i da to može biti jedna od njihovih najvećih prepreka. Stvarajući smislene i mjerljive ciljeve koji se temelje na osobnim vrijednostima, lako se mogu postaviti podciljevi i tako stvoriti više strpljenja u životu. Drugi važan aspekt je više vjerovati u sebe. Samopouzdanje je mišić koji se može ojačati. Također vidim da u BiH postoji neslaganje među mladima kada je u pitanju neformalno obrazovanje i to uglavnom zbog činjenice da mnogi nisu svjesni koliko to može biti važno za njihov razvoj. Sve to radim kroz svoj life coaching u nadi da ću navesti ljude na razmišljanje, što zapravo može promijeniti živote, poručila je Elma.
Kada su u pitanju njeni daljni planovi, ona planira u bliskoj budućnosti osnovati vlastitu kompaniju koja će povezati mlade, digitalne kreativce u IT industriji u Bosni i Hercegovini s kompanijama u dijaspori.
– Moj zadatak će biti raditi sa svojim timom kako bih pronašla prave vještine i trenirala mlade za uzbudljive zadatke koji će im dati mogućnosti da rastu i grade svoju mrežu. Sve to pruža bolje mogućnosti za blistavu karijeru u BiH, naglasila je Elma.
(oslobođenje.ba)