Enver Karić, mladi fotograf: „Svoj posao radim iz strasti“.

Enver Karić je mladi avanturista, porijeklom iz Olova, rođen u Sarajevu. Aktivno se bavi fotografijom od svoje 16. godine, a do tada je bilo sve u fazi proučavanja. Pored fotografije bavi se grafičkim i web dizajnom. Također radi na pokretanju privatnog biznisa i završna je godina Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

1. Kada si zapravo zakoračio u svijet fotografije i kako se razvila tvoja ljubav prema fotografiji?
Moje prve fotografije nastale su u 8-9. razredu osnovne škole, kada sam imao nekih 13-14 godina. Otac je sestri kupio fotoaparat kako bi mogla zabiljetižiti lijepe uspomene na ekskurziji, međutim taj fotoaparat je došao ipak u moje ruke. Tada sam, sigurno kao i većina fotografa, na početku, fotografisao zalaske sunca, cvijeće iz raznih uglova, igračke… Nakon toga sam se preselio u drugi grad, krenuo u srednju školu, gdje sam bio okružen skroz dugačijim razmišljanjima i ponašanjem u odnosu na ono gdje sam odrastao. Odvojenost od roditelja, kuće i rodnog kraja, u meni je budilo različite emocije i u svim tim dešavanjima, najljepše sam se osjećao kada sam radio nešto vezano za fotografiju, bilo to basic ediovanje fotografija, provlačenje kroz razne filtere na „VSCO cam“ ili fotografisanje tadašnjim mobitelom koji sam imao. U pauzama od učenja i školskih obaveza, vrijeme sam obično provodio na Youtube-u gledajući razne tutorijale vezane za fotografiju i recenzije fotografske opreme. Tada sam duboko znao da će to ubrzo biti moj način života i bijeg od loših trenutaka.

2. Kako ti vidiš sebe? Kao fotografa koji zarađuje za život, umjetnika ili nešto treće?
Mislim da još uvijek pronalazim sebe i ono što je najbolje za mene. Sigurno da je jedna od karika tog lanca i fotografija. U svom poslu nikad nisam gledao finansijku korist, jer je fotografisanje moja strast i čini me ispunjenim. Ne volim gledati previše unaprijed i stvarati pritisak određenim ciljevima. Vodim se  konstantnim radom na sebi, a siguran sam da će uspijeh doći vremenom.
3. Šta ti se sviđa, a šta te nervira u tom poslu?
Sviđa mi se to što se pored kreativne strane i slobode izražavanja na drugačiji način, steknu veoma dobre radne navike, naučimo kako da se nosimo sa obavezana, pritiskom, te širimo mrežu ljudi kojima smo okruženi. Pomoću fotografije sam upoznao mnogo divnih osoba, koje su mi danas veoma dobri prijatelji.
Općenito nisam osoba koja traži negativu, zato i nemam nekih stvari koje me nerviraju. To budu uglavnom sitnice koje se brzo zaborave i nisu vrijedne pažnje, niti spomena.

4. Smatraš li slike preko instagrama manje vrijednim, ili misliš da je dobra fotografija, bez obzira je li uslikana smartphonom ili pomoću neke aplikacije?
Po mom mišljenju, svaka fotografija će vrijediti ako probudi određenu emociju, ma kakva god ona bila, bez obzira da li je uslikana najboljim fotoaparatom ili najobičnijom kamerom današnjih mobilnih uređaja.
5. Crno-bijele fotografije ili u boji?
Za mene su crno-bijele fotografije umjetnost, skroz druga dimenzija emocija koju nosi, dok fotografija u boji ostavlja dosta prostora za editovanje, korekciju tonova… Tako se korekcijama može dodati neka dinamika; da fotografija „priča“ ono što prije korekcija nije mogla.
B&W fotografije imaju dosta uži prostor za manipulacije, a jedan pogrešan korak može uništiti sve ono što ona u sebi nosi.

6. Odakle crpiš inspiraciju?
Možda ovo zvuči čudno, ali najveća inspircaija su moje misli, kada se ne osjećam baš najbolje, tmurno vrijeme, muzika i priroda.
7. Za kraj šta bi preporučio mladim hobi-fotografima ili freelancerima?
Svim osobama, ne samo hobi-fotografima ili freelancerima, bih preporučio da uvijek slušaju samo sebe i rade ono što mislie da je u tom momentu za njih najbolje. Također, da ne gledaju u svemu materijalnu korist.

8. Kako možemo kontaktirati Envera?
Možete me kontaktirati putem instagram profila @karic.enver, gdje sam najaktivniji. Pored instagram profila tu je i facebook (Enver Karić) i e-mail (karic.photo@gmail.com).
(Meho Čavčić/hocu.ba)