EU SE OBEZBIJEDILA: Vakcina za Covid-19 stiže na jesen, poznata i cijena?

Već od jeseni ove godine svi građani Evropske unije bi mogli dobiti cjepivo. Bit će to, kako je rečeno, evropsko cjepivo, premda će biti namijenjeno cijelome svijetu. Zašto evropsko? Jer su ugovor s proizvođačima o otkupu 400 miliona doza cjepiva, dakle za sve stanovnike Evropske unije, pa prema tome i Hrvatske, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Holandija, te ga je kasnije preuzela i Evropska komisija.


Informaciju o sklapanju ugovora je u Italiji dao ministar zdravstva Roberto Speranza. Italija sudjeluje sa 185 miliona eura. Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom AstraZeneca, a riječ je o cjepivu koji su razvili talijanski i britanski naučnici, te koji se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom univerziteta u Oxfordu koje je i učestvovalo u njegovom stvaranju u svojim laboratorijima.Prve doze za eksperimente proizvela je italijanska kompanija Irbm iz Pomezie i gdje će se proizvoditi dio doza. Bivši predsjednik italijanske zdravstvene ustanove, a sadašnji naučnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Walter Ricciardi kazao je kako će cijepljeno prvo dobiti medicinsko osoblje, pa onda starije osobe. Možda će to cjepivo zaustaviti eventualni drugi val širenja koronavirusa koji neki najavljuju za jesen i početak zime.

Delegirani upravitelj farmaceutske kompanije AstraZeneca Pascal Soriot kaže kako će prvih 200 miliona cjepiva biti proizvedeno do konca ove godine, a daljnjih 2,1 milijardu doza prvih mjeseci 2021.
– Činimo sve da skratimo vrijeme proizvodnje. Riječ je i o velikom finansijskom riziku, jer ako slučajno cjepivo ne bude učinkovito morat ćemo sve baciti, kaže Soriot, te objašnjava kako će 100 miliona doza ići Velikoj Britaniji, 300 miliona doza SAD-u, 400 miliona doza Evropskoj uniji i ostalih 700 miliona doza neprofitabilnim organizacijama CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) i GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) za siromašne zemlje. Indija je dobila licencu za proizvodnju jedne milijarde cjepiva.

Soriot kaže kako će cjepivo biti svima prodano po cijeni proizvodnje, odnosno manje od 10 eura po dozi. Najveći dio proizvodnje u Evropi bit će u laboratorijima u Holandiji i Italiji. Cjepiva će dobiti vlade, a one će odrediti kako će biti podijeljeno stanovništvu
Izvor: tuzlanski.ba