Evropski program za novinarsku prekograničnu saradnju

Fondacija Alfred Toepfer Stiftung i Arena za novinarstvo u Evropi pozivaju novinare iz cijele Evrope da se prijave za učešće na Evropskom programu za novinarsku prekograničnu saradnju. Prijaviti se mogu zaposleni i freelance novinari, a program se sastoji iz dva dijela koji će se održati u Njemačkoj i Belgiji.
Prvi dio programa održaće se od 18. do 21.3.2021. u Konferencijskom centru Gut Siggen u Sjevernoj Njemačkoj gdje će učesnici moći razgovarati o saradnji i prekograničnim metodama, kao i o alatima koji se odražavaju na vlastitu profesionalnu praksu. Učesnici će također imati mogućnost daljeg razvoja vlastitih priča za koje će dobiti povratne informacije od stručnjaka.
Učesnici će tokom drugog dijela programa boraviti na Dataharvestu, Evropskoj kenferenciji za istraživačko novinarsrtvo koja će se održati od 27. do 30.5.2021. u Belgiji.
Svi zainteresovani trebaju popuniti aplikacijski formular i priložiti CV, motivacijsko pismo, kratki opis prekogranične priče na kojoj planiraju raditi, pismo preporuke i jedan ili dva primjera autorskih radova.
U pozivu se ističe da su digitalizacija, novi obrazac medijske potrošnje, kao i sve veće nepovjerenje javnosti u medije stavili novinarstvo pod pritisak i da je sloboda medija ugrožena u nekoliko evropskih zemalja. Navodi se i da prekogranične priče postaju sve rasprostranjenije poput priča o zaštiti okoliša, migracija i organizovanog kriminala. Organizatori ističu da saradničko i prekogranično novinarstvo mogu pružiti sredstva za održavanje detaljnih istraživanja i pozivanje struktura moći na odgovornost uprkos smanjenju resursa.
Rok za prijavu je 22.11.2020.
Organizatori pokrivaju sve potrebne troškove, a zbog pandemije koronavirusa postoji mogućnost da formati programa budu izmijenjeni o čemu će, u tom slučaju, svi učesnici biti pravovremeno obaviješteni.
Više o programu i načinu prijave možete pročitati ovdje.
(media.ba)