FIPCON – Konferencija „Budućnost u Miru“

U utorak 14.12.2021. godine u Domu omladine u Banja Luci otvorena je velika omladinska konferencija pod nazivom „Budućnost u miru“.

Preko 50 učesnika iz čitave Bosne i Hercegovine okupili su se u Banjoj Luci kako bi učestvovali na četverodnevnoj konferenciji na teme medijske pismenosti, provjere lažnih vijesti, dezinformacija i omladinskog angažmana na društvenim mrežama.

 

Događaj je otvorila Rebeka Dearden, savjetnica za strateško komuniciranje u NATO-u, te je tokom uvodnog govora istakla posvećenost rada na izgradnji i održavanju mira NATO snaga u Bosni i Hercegovini.

Ispred organizatora iz inicijative CAT Bosna i Hercegovina (ORC Tuzla) se obratio Slobodan Blagovčanin sa kratkim pregledom aktivnosti ove inicijative u prošlosti, te istakao da će učesnici konferencije dobiti finansijska sredstva da realizuju kampanje na društvenim mrežama, koje će kreirati tokom četverodnevne konferencije.

Ispred grada Banja Luka toplu dobrodošlicu poželjela je Marija Babić, uposlenica Odjeljenja za društvene djelatnosti pri Gradskoj upravi. Istakla je otvorenost Grada Banja Luke da ugosti sve mlade, te želju Grada da sve više ulaže u mlade i projekte od značaja za mlade.

Uvodni govor je završen sa izlaganjem kapetana Gideon Lovika iz vojske SAD-a, koji je naglasio važnost rada na projektima za mlade, a naročito projektima koji se tiču medijske pismenosti i prepoznavanja lažnih vijesti.

 

Rad učesnika na konferenciji je otvoren sa temom „Društveni mediji i omladinski aktivizam“, koju je vodio Zlatko Ganić, direktor za digitalne medije pri medijskoj agenciji Fabrika.
Tokom 90 minuta interaktivnog predavanja, učesnici su se mogli upoznati sa osnovama djelovanja na društvenim mrežama i načinima kako da njihove digitalne inicijative dobiju veću vidljivost.

Tokom naredne sesije, 50 učesnika je imalo priliku da se upoznaju sa najvažnijom platformom u oblasti provjere informacija u Bosni i Hercegovini, „Raskrinkavanje.ba“.
Sa učesnicima je razgovarao urednik Raskrinkavanja Emir Zulejhić, a učesnici su provjerili svoje znanje iz ove oblasti kroz interaktivan kviz.

Tokom naredna tri dana sa mladima će raditi još govornika iz oblasti medija, izgradnje mira i društvenog aktivizma, a učesnici će paralelno raditi na kreiranju osam zajedničkih online kampanja, koje će biti realizovane nakon završetka omladinske konferencije „Budućnost u miru“.

Događaj se realizuje zahvaljujući podršci NATO misije, a realizuje ga Omladinski resursni centar iz Tuzle kroz najvidljiviju omladinsku inicijativu CAT Bosna i Hercegovina.

 

 

Posljednji postovi