Fondacija Bosana iz SAD-a dodijelila stipendije studentima u BiH

Bosana Fondacija je ove godine primila rekordan broj prijava na konkurs za stipendiranje studenata u Bosni i Hercegovini, njih čak 219, tako da postupak odabira ovogodišnjih stipendista nije bio nimalo lagan.
U Bosani su bili impresionirani velikim brojem prijavljenih, nadarenih i motiviranih kandidata koji žele sebi osigurati bolju budućnost. Budući da mogu finansirati stipendije za ograničeni broj kandidata, Bosana je odabrala i objavila 13 stipendista: Ajna Višća, Ilma Šeper, Jovana Jotanović, Ognjen Dokić, Sreten Milutinović, Sabina Karabašić, Pavle Pavićević, Majra Grabić, Nadežda Vuković, Nađa Čelik, Sandra Džemaili, Sava Milojević i Sumeja Hadžalić.
Konkurs za ovogodišnje stipendije Fodnacije Bosana bio je raspisan u augustu 2020. godine. Stipendije su namijenjene redovnim studentima prvog ciklusa visokog obrazovanja s područja BiH za akademsku 2020/2021. godinu. Prednost pri dodjeli stipendija imali su kandidati koji su trenutno smješteni u domu za nezbrinutu djecu ili su u prošlosti bili smješteni u takvim ili sličnim ustanovama, te kandidati čiji su staratelji/roditelji nezaposleni ili imaju niska primanja. Uslov za stipendiranje je status redovnog studenta na jednom od javnih univerziteta u BiH, državljanstvo BiH, da kandidati nisu stariji od 21 godinu kada upisuju prvu godinu studija, te da upisuju ili pohađaju prvi ciklus studija u 2020/2021. godini.
Dodijeljena studentska stipendija uključuje: 150 KM mjesečno, plaćeno stanovanje i svi troškovi studiranja, povremeno zapošljavanje i mogućnosti prakse, fond za lični razvoj, nedeljna prepiska sa studentima i dodjela ličnog mentora.
Kao dio programa stipendiranja i profesionalnog razvoja, Bosana traži mentore koji obezbjeđuju dodatnu pomoć njihovim stipendistima. Najveći dio mentora su uspješni građani BiH u Sjedinjenim Američkim Državama.
Sredstva za stipendiranje studenata u BiH Bosana obezbjeđuje na godišnjim donatorskim okupljanjima u Los Angelesu, a najveći dio donacija dolazi od uspješnih pripadnika iseljeništva/dijaspore iz BiH sa mjestom boravka u SAD.
Od svog osnivanja Bosana je omogućila stipendije za više od sto studenata u BiH, kao i programe njihovog profesionalnog razvoja u vidu pohađanja konferencija i seminara, te mentorskih programa i obuka. Svake godine deset do petnaest novih studenata imaju priliku postati Bosanini studenti i time proširiti mogućnosti svog obrazovanja i profesionalnog napretka.
Fondacija Bosana je neprofitna organizacija, sa sjedištem u Los Angelesu, osnovana od strane mladih profesionalaca BiH porijekla. Fondacija radi na osnaživanju marginaliziranih mladih ljudi nudeći im  pristup obrazovanju i profesionalnom razvoju.
Više o Fondaciji Bosana možete saznati ovdje.
(mojabih.oslobodjenje.ba)