Futures Makerspace za bolju budućnost mladih Srebrenice

Da Bosna i Hercegovina vječno živi, zajedno sa svojim mladim i inovativnim građanima koji čine za dobrobit društva i bolju budućnost svih nas, jeste dokaz istočni dio Bosne koji nije zaboravljen.

Photo: Miren Aljić

BH Futures Fondacija, na čelu sa Edijem Čustovićem, danas je u Srebrenici u krugu srednjoškolskog centra, otvorila Futures Makerspace, prostor u kojem će srednjoškolci i mladi Srebrenice imati priliku implementirati vlastite ideje koristeći najsavremeniju opremu i ekspertizu desetina stručnjaka iz cijelog svijeta. Sve je krenulo prošle godine, kada je Čustović, boraveći u Srebrenici, odlučio omogućiti mladima ovog kraja da pomognu razvoju lokalne zajednice, ali i da usavrše svoja znanja i vještine.
Da su ovo potezi vrijedni pažnje, govore i uspjesi BH Futures Fondacije koja sa sobom u Srebrenicu donosi vedrinu i nadu u bolje sutra.
ˇMladi će ovdje imati priliku da se usavršavaju u svojoj lokalnoj zajednici, da ne moraju da putuju u druge gradove. Opremili smo prostor na Pravnom fakultetu sa najsavremeniojom opremom, svime što mladi koriste u modernim obrazovnim sistemima i nadamo se da će Makerspace biti odskočna daska za mlade ljude da se dalje usavršavaju, ali i povezuju sa svojim vršnjacimaˇ, kazao je Čustović.
Osim u Srebrenici, Makerspace je već ranije otvoren i u Sarajevu i Tuzli, čiji su volonteri, ali i stručnjaci pomogli opremanje i srebreničkog prostora za mlade. Prema riječima Amre Nalić iz Općine Srebrenica, ovaj projekat bi trebao dokazati da dobre ideje u srebrenici mogu opstati i zaživjeti.

Photo: Miren Aljić
Srebrenički Makerspace je nastavak ideje BH Futures Fondacije da u narednih pet godina ima mrežu od dvadeset ovakvih centara, koji će međusobno biti povezani, ali i povezani sa sve većim brojem partnerskih organizacija i firmi širom BiH s ciljem da bh. ambijent naprave boljim i privlačnijim za mlade, ali i za buduće investitore.

Bh. budućnost ima svoju smisao, živimo je zajedno!