GENIJALNA IDEJA: Pogledajte šta su napravili od pokvarenih veš mašina!


Sklonište za napuštene mačke može biti stara kutija, dobro izolovana, stara automobilska guma, obložena materijalom, može biti bilo kakav zaklon od snijega, kiše i vjetra. A može biti i stara i dotrajala veša mašina!
Sjajna ideja za sklonište napuštenih maca stiže nam pravo iz Portugala! Naime, Ana – lokalna veterinarka – dosjetila se kako da iskoristi mašine, koje je vidjela pokraj obližnjeg kontejnera! Tada joj je sinula ideja i pokrenula je projekat pod nazivom ” Aqui Há Gato” (Ovdje je mačka) kako bi napuštenim macama iz svog grada osigurala izolovanu “kućicu”.

Lokalni savjet joj je pružio podršku i postavio mašine po gradu, a studenti i crtači grafita su ova sjajna i dotrajala skloništa, pretvorili u uličnu umjetnost. Mašine za pranje ne samo da su udobne, sa „usijanim limenim krovovima” na kojima mačke mogu da uživaju na suncu, već su i praktične. One pružaju izjednačenu temperaturu tokom ledenih zimskih dana i vrelih leta u Monšikiju, ovom živopisnom gradiću na jugu Portugala!

Skoro svi stanovnici ovog portugalskog grada pozdravili su ove „vile za mačke”, kojih za sada ima ukupno pet. Obzirom da je kampanja privukla pažnju tamošnjih medija, veterinarka Ana se nada da će se proširiti širom zemlje.

Sve stare veš mašine i mašine za sušenje su dobrodošle, rekla je ona za medije.
Još jedan dokaz da nam za ovakve ideje ne trebaju veliki budžeti, već samo VOLJA! BRAAAAAVO, ANA!
Izvor: https://goo.gl/dj7uS3
Sjajan primjer aktivizma nam dolazi iz Portugala. Ana je dokaz da nije potrebno mnogo sredstava da bi pomogli svojoj zajednici i onima koji su ugroženi u zajednici. Ovaj put su to mačke. Slijedite primjer njenog aktivizma i nađite rješenja za napuštene ljubimce u vašoj ulici ili naselju. Sakupite par prijatelja/ica i možete napraviti sjajnu akciju ili projekat, za koji vam ne treba mnogo sredstava, samo malo kreativnosti!

Osim toga, možete da pozitivno utičete na vaše vršnjake preko društvenih mreža, kreirajući zanimljive i informativne sadržaje. Pogledajte naše memove i pokušajte sami kreirati sličan sadržaj. Možete koristiti naš Meme generator: http://cat.catbih.ba/

Najbolje memove ćemo objaviti na našoj Facebook stranici:  https://www.facebook.com/CATBIH/