GLAS MLADIH – Zašto aplaudiramo ljekarima?

Pišem ovo s takvom količinom bijesa da stvarno nisam siguran kako uspijevam ne popoloviti tastaturu i vjerovatno ću još sutra ujutru, kad se probudim, i zažaliti za svojim riječima jer neće odgovarati velikoj napaćenoj većini koja je pročitala tri knjige za 40 godina svog života i pokupila svu pamet ovog Svijeta.

Šta me to tačno razljutilo?

Skrolajući feed i čitajući standardno o pandemiji koja nas je SVE zahvatila, naiđoh na zanimljiv komentar “Zašto uopšte aplaudiramo zdravstvenim radnicima? To je njihov posao i moraju da ga obavljaju, a s obzirom kakav posao rade…”
Eto, neka bude da sam kao dijete zdravstvenog radnika subjektivan i, eto, nek je moje mišljenje irelevantno kad nisam skonto sve tajne Zemaljske kugle preko noći ko svi.

Ali neka meni neko kaže da li ste vi normalni? Zašto aplaudiramo ljekarima?


Čekaj, stani da razmislim. Ništa mi ne pada na pamet… ako zanemarimo da su to ljudi koji kao i svi imaju porodicu kod kuće koju uzdržavaju, za koju strahuju da će zarazit jer im je u opisu posla da paze na DEBILE koji ne slušaju upute nadležnih, smjene od po 24+ sata na leđima, nesebično pružanje pomoći bez koje bi ste POMRLI. Stvarno, ništa mi i dalje ne pada na pamet.


Krojač je tu da kroji.
Vozač je tu da vozi.
Kuhar je tu da kuha.
Isto tako, ljekar je tu liječi.


I NARAVNO da im je u opisu posla da nas liječe, nema rasprave, ali eto.. igrom slučaja nas je “spopalo” nešto što je počelo da razara naše zdravlje bez pardona i ONI su nam jedina nada.

Pa normalno da ćeš tad odati posebnu počast, ovoga puta igrom slučaja, ljekaru…


Ali kome ja ovo uopšte objašnjavam?


Vama koji malu djecu vodite Hodži ili Popu da nešto “vadi” iz djece kada se razbole, umjesto doktoru? Vama koji ste protiv vakcinacije? Vama koji pljujete zdravstvo, a pišete “neznam”? Vama koji više vjerujete mahalskim pričama, nego ljudima koji su svoj život posvetili obrazovanju kako bi se mi svi što bezbolnije izvukli iz ovakvih odvratnih situacija?

Pa smiješan sam samom sebi što uopšte mislim da našem čovjeku iko išta može objasnit.
Da vam čovjek s 10 diploma dođe, vi sa svojih 8 razreda osnovne znate sve…

JA odajem čast svim medicinskim radnicima i JA im aplaudiram, pa makar sam udarao dlanom od dlan svako veče, ali srećom znam da to neće biti slučaj.

Autor: Adnan Karamujić