Građani Goražda ne daju rijeku Drinu: Ne dozvoljavaju gradnju zidova na rijeci

Pet minuta do 12 sati počela je protestna šetnja stanovnika Goražda koju je organizirala neformalna grupa građana pod motom “Spasimo Drinu”. Nekoliko stotina građana okupilo se na gradskom trgu, a protestnu šetnju nastavili su mostom Alije Izetbegovića. Prošetali su i do naselja Luka gdje je postavljen visoki zid na obali Drine čija je gradnja pokrenula lavinu nezadovoljstva u ovom gradu.


Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je simbolično ispisano “Glavom kroz zid”, “Spasimo Drinu, obala je pusta i bura se sprema”, “Ne tiče se samo Luke”, poručujući da su spremni i dalje se suprotstavljati načinu na koji se realizira projekat izgradnje obaloutvrde
“Glavne poruke sa današnjeg skupa su obustavljanje radova, prezentacija cjelokupnog projekta izgradnje obaloutvrde i hitne javne rasprave za sve projekte izgradnje objekata za zaštitu od poplava u Goraždu, kao i odgovornost svih strana u ugovoru za izgrađeni sporni zid ispod naselja Luka. Ovo nije problem samo građana Luke već svih građana. Njavjerovatnije će ići tužba jer ne postoji drugi način da se ovo zaustavi, na naše pozive i vapaje oni su i dalje nastavili da rade i skoro završili projekat. Tužba je naš sljedeći korak, a osim toga, ako nastave ovo raditi, jer mi smatramo da je ovo ništavan prijekat koji nema dozvolu, prekršeno je preko 15 zakona, neko će nam morati prezentovati ko je sve to dozvolio i odgovarati ko je od našeg grada i naše ljepotice napravio nešto gdje ljudi mogu da se slikaju i da se smiju”, kaže Mirsad Kadrić iz Neformalne grupe.

Senka Dedović, predstavnica Neformalne grupe građana kaže da su imali pregovore i sa gradskim vlastima, te projektantima izgradnje obaloutvrde, ali da se ništa konkretno nije dogodilo.
“Ništa nam nisu rekli, nisu zaustavili radove i dalje nastavljaju gradnju, iako mi tražimo revidiranje projekta, oni to ne žele da urade. Dolazili su ovdje, razgovarali smo i ništa. Mi također želimo poručiti svima da iza nas ne stoje nikakve poltičke stranke kao što se to pokušava predstaviti. Zar morate biti politički aktivni da ne možete shvatiti ovo ruglo koje rade od ovog grada. Ne treba vam nikakva politika, samo oči da vidite ovu katastrofu koju prave, ovaj urbicid koji rade”, kaže Dedović.

Stanovnici goraždanskog naselja Luka i ranije su organizirali proteste pored izgrađenog zida na rijeci Drini, a nedavno su im se u tome pridružili i drugi građani te su pravljenjem simboličnog “živog zida” na još netaknutoj obaloutvrdi pokazali da su spremni spriječiti dalju gradnju zidova na Drini.
Građani Goražda praveći “živi zid” na obali Drine rekli “ne” nastavku gradnje obaloutvrde

Projekat za koji e do sada izdvojeno 10,5 miliona kreditnih sredstava Svjetske banke gradske vlasti su inicirale zbog velikih poplava koje su ovo područje zadesile prije deset godina, uzrokovane velikim padavinama i nekontrolisanim ispuštanjem vode iz “HE Piva” na Mratinju što je načinilo štete stanovnicima Goražda procjenjenje na više od 15 miliona maraka.

U konačnici, iako su trebali zaštititi građane od posljedica poplava većina je ogorčena zbog rješenja koja prevdiđaju gradnju visokih zodova na obali koji bi onemogućili pristup Drini, ali i pogled na nju što je već urađeno u naselju Luka.
Izvor:Klix