Greta je neprilagođena, bijesna tinejdžerica. Pa hvala Bogu!

Iznenadila me je prijateljica rekavši da do ovog tjedna nije znala tko je Greta Thunberg, ali sada svi znaju, zar ne?

Ona je ljuta tinejdžerica koja je održala bijesan govor na UN-ovom klimatskom summitu. Ako ćete slušati neke radikalne desničare, malena je odvratna, mrzovoljna, plaćenica eko-mafije kojoj nedostaje osnovna pristojnost. Tipični leftard, što je njihov produhovljeni i pretjerano korišten termin za ljevičare-retarde. S druge strane, ako ćete slušati neke radikalne ljevičare, Greta je mesija jer ukazuje na ozbiljnu klimatsku krizu, ona je naš jedini izlaz. A ako ćete slušati zdrav razum, nećete slušati desničare. Točka! Ako ćete slušati zdrav razum, nećete slušati ni radikalne ljevičare jer su slijepi idealisti kojima prečesto nedostaje pragmatičnosti.
I tko je onda zapravo Greta?
Ona je društvena aktivistkinja s dijagnozom Aspergerovog sindroma što se tek odnedavno smatra poremećajem iz spektra autizma. Da ne ulazimo u stručan jezik, često se radi o djeci s visokim IQ-om, ali problematičnim društvenim vještinama. Greta teško uspostavlja običnu komunikaciju, slabo razumije svoje, ali i tuđe emocije, ne može uskladiti svoje ponašanje s onim što se očekuje od nje… Od tog zbunjujućeg unutarnjeg svijeta braniš se i tako da osmisliš jasna pravila koja treba slijediti, za nju je stvarnost crno-bijela. Da, da, ima i opsesivno-kompulzivni poremećaj.
Za razliku od većine odraslih, Greta nema luksuz izdaje svojih uvjerenja. Ne može ih staviti na čekanje, Greta je neprilagodljiva. Ona jednostavno ne može raditi ono što radi većina konformističkih odraslih – zanemariti ono u što vjeruje i jednostavno se uklopiti u osrednjost. Greta ne može živjeti tako da se samo uklopi. Ona svijet mora uklopiti u svoje vrijednosti, umjesto da dopusti vrijednostima da se utope u svijetu. Ona ne može odustati od svojih uvjerenja, ni milimentar. Dok je prosječna odrasla osoba spremna i kilometre odstupiti od svojih uvjerenja jer će izgubiti naklonost nekih ljudi, jer joj poslovno odgovara, jer nema hrabrosti, jer misli da čovječnost ima cijenu… Greta to ne može. Sjetite se, za nju je stvarnost crno-bijela, a ona mora biti na bijeloj strani jer se inače ne može pogledati u ogledalo.
Većina nas smo životni muljatori, bar do jedne mjere. Muljamo i sebe i druge. Odgađamo život, ne borimo se za ono što vjerujemo, smišljamo izgovore, biramo zonu konfora, prilagođavamo se… Nije čak ni da ona to ne želi. Jednostavno ne može, takva je.
I neka je! Neka je neprilagođena. Pa vječno prilagođeni, beskičmenjački konformisti su i stvorili ekološku krizu!
I neka je bijesna. Ima i zašto biti. Razumijem da će to kritičari iskoristiti kao dokaz da je nestabilna i neuračunljiva, ali realno, da im nije dala tu kost za glodanje, smislili bi nešto drugo. „Soroš je plaća ili eko-mafija, klinka je pa ne kuži ništa, koji k… ona zna kad je iz Švedske, a oni su primali migrante, ne smije se…“ Potpuno je svejedno što će joj napakirati… I zato mi je drago da je bila bijesna. Jer ima i zašto biti.Prije nekoliko tjedana iskoristio sam psovku u kolumni o tragičnoj situaciji s pomoćnicima u nastavi. Btw., asistent djece moje prijateljice ni dan-danas nije odobren. Neki su komentirali da nije primjereno psovati, ali u nekim situacijama jest. Sasvim je primjereno taj rusvaj poslati u neku stvar. Sasvim je primjereno biti ljut jer se problem ponavlja iz godine u godinu, a pati najosjetljivija skupina djeca. Ne biti ljut znači ne biti čovjek.
Isto je i u vezi klime. Ne biti ljut znači ili biti nezainteresiran ili kronično neinformiran. Jer lažu oni koji kažu da ne postoji znanstveni konsenzus oko klimatskih promjena. Budimo realni, u znanosti ne postoji 100-postotni konsenzus oko bilo čega jer će uvijek biti neki ljudi, neke struje, neki pristupi koji će biti protiv nečega. Tako npr., postoji znanstveni konsenzus oko štetnosti fizičkog kažnjavanja djece, iako ima nekih znanstvenika koji će reći da su „odgojne pljuske“ opravdane i neštetne. Ali znanost je jasna.
Tako je jasna i kod ovog pitanja klimatskih promjena. Da, bit će pojedinih znanstvenika koji će reći da nisu sigurni jesu li ekološki problemi proizvod ljudi, ali oni su stravična iznimka. Velika većina znanstvenika tvrdi suprotno i to se smatra znanstvenim konsenzusom. Zemlja jest u ozbiljnim problemima!
I zato je Gretin bijes opravdan. Njezina ljutnja je dobrodošla. Njezina poruka je nužna. Daleko od toga da ću je smatrati eko-mesijom, ali moja i prijašnje generacije su stvorile probleme, a današnja nas generacija mora vaditi jer Zemlja doista nema alternativu!
Preuzeto sa: https://www.6yka.com/novosti/greta-je-neprilagodena-bijesna-tinejdzerica-pa-hvala-bogu

Posljednji postovi