Heroji dana iz Srebrenice udarili “šamar nacionalistima”

Mladi Bošnjak, povratnik u Srebrenicu Mirnes Hasanović, rizikujući život, spasio je iz zapaljenog stana Srpkinju Milenu Simić (72). U vatrenu stihiju je uskočio u majici kratih rukava a pomogao mu je komšija Mladen.

Slikovni rezultat za heroji dana iz srebrenice udarili samar nacionalistima
„Došao sam iz grada i ulazeći u stan čuo sam galamu i osjetio miris dima. Krenuo sam stepenicama i našao se pred vratima stana na sedmom spratu iz kojeg je kuljao gusti cni dim“, priča Mirnes Hasanović. U tom je stigao i komšija Mladen koji je sa Mirnesom pokušao da otvori ulazna metalna vrata, koja su bila vrela.
Mirnesu i Mladenu je uspjelo da ih malo otvore i uđu u hodnik, gdje su naišli na staricu koja je ležala na podu nadomak plamena. Pokušali su je izvući ali nisu uspijeli u prvi mah pa su izašli da uzmu vazduha jer ih je dim gušio i štipao za oči.
„Čuo sam neke žene kako vrište i govore nam da na ulazimo. Izgorićete, vikale su, ali nismo se na to obazirali, ušli smo”, kaže Mirnes. Iz drugog pokušaja su uspijeli da vrata stana otvore skroz i da izvuku staricu koja je bila bez svijesti i koja je jedva davala znake života.
Mirnes Hasanović je u majici kratkih rukava ušao u zapaljeni stan
Izvor: DW / Marinko Sekulić
Mirnes Hasanović je u majici kratkih rukava ušao u zapaljeni stan
Mladen Lazarević je bio u svojoj prodavnici preko puta kompleksa zgrada kada je začuo galamu i vidijeo okupljene komšije kako nešto gestikuliraju. Izašao je i vidio da gori stan na sedmom spratu. „Plamen i crni dim su već izbili kroz prozore balkona. Ranije sam živio u toj zgradi, baš u stanu preko puta i odmah sam znao čiji je to stan. Protrčao sam pored zbunjenih i uplašenih komšija. Na ulazu u haustor primjetio sam tablu sa osiguračima za struju u cijeloj zgradi koje sam u trenu uspio isključiti i preskačući po dva tri stepenika ustrčao sam do sedmog sprata gdje je već bio Mirnes“.
Mladen Lazarević je skupa sa Mirnesom iznio staricu iz stana u kojem je izbio požarIzvor: DW / Marinko Sekulić
Mladen Lazarević je skupa sa Mirnesom iznio staricu iz stana u kojem je izbio požar
Stigla je hitna pomoć i vatrogasci. Baka Mica je, kako je komšije zovu, prevezena u besvjesnom stanju, najprije u Dom zdravlja u Srebrenici pa u bolnicu Zvornik. „Uspješno se oporavlja od opekotina i udisanja otrovnih plinova, van životne je opasnosti ali još sa njom ne možete razgovarati”, kaže nam dežurni ljekar.
Kad je Micu odvezla hitna Mirnesa su kolege najprije natjerale da obuče vatrogasno odijelo i obuje čizme jer su đonovi patika u kojim je bio izgorjeli a da on to nije ni primjetio. Onda je nastavio gasiti požar do kraja.Trajalo je to dugo i bilo je naporno jer valjalo je crijeva sa vodom izvući do sedmog sprata, jer su hidranti u haustoru bili neispravni. U Srebrenici svi nešto lože da se ugriju, čak i u stambenim zgradama koje nemaju odžaka jer su prije rata sve imale centralno grijanje što danas nije u funkciji. Odvodi ventilacije pretvoreni su u odžake, pa nerijetko bude problema. Šta je bio uzrok požara još uvijek se ne zna.
Baka Milena ležala je nepomično na podu u stanu, koji je zahvatila vatraIzvor: DW / Marinko Sekulić
Baka Milena ležala je nepomično na podu u stanu, koji je zahvatila vatra
Hajrudin Husić prisjeća se prijateljstva sa stradalom Milenom i njezinim pokojnim mužem: “Mnogo mi je žao Mice, jer smo ja i moja supruga bili kućni prijatelji Mici i njenom mužu Paji. Pajo i ja smo radili skupa u rudniku i proveli skupa pola zivota. Dao bog da se što prije oporavi. U tom stanu sam puno puta pio kafu sa njima i igrao šah sa pokojnim Pajom”.

Ponovo bih to uradio

Vijest se brzo proširila društvenim mrežama a samo nekolicina medija u BiH je to prenijela kao vijest i nekako stidljivo. To da je Milena Srpkinja, Mirnes je znao prije no što je ušao u vatru. „Ponovo bih isto uradio bilo o kome da se radi, jer „insan je insan koje god vjere bio” kaže ovaj skromni mladić, koji je jedva pristao da govori za Deutsche Welle.

Šta je bio uzrok požara još uvijek se ne zna

Za herojski podvig spašavanja starice iz požara mladi Bošnjak i Srbin koji mu je pomogao proglašeni su herojima dana. Čestitke su stizale sa svih strana. “Svaka čast ovim divnim hrabrim mladim ljudima. Da ih Bog čuva i štiti podari im svu sreću ovozemaljskoga svijeta. Čestitam na hrabrosti i plemenitosti, trebali bismo se svi na njih ugledati”, izjavila je za DW vidno dirnuta Tankosava Božić. Dimitrije Tomić je na jednoj drušvenoj mreži poslao Mirnesu poruku sljedeće sadržine: “Zdrav bio majci koja te rodila, respekt i poštovanje za hrabrost i humanizam”! I Dijana Begić ima samo riječi hvale za svoje mlade sugrađane: “Sve pohvale za hrabre momke. Vjerujem da će tako dobra djela i opština Srebrenica cijeniti, treba da ih nagradi a oni bi mogli biti primjer i našim političarima kako treba raditi složno i zajednički a ne se samo svađati”.
Mladi Bošnjak, povratnik, Mirnes Hasanović dijete je Srebrenice. Rođen je u septembru ratne ‘92.godine. Oca se malo sjeća jer nije preživio pad Srebrenice sa još dvadesetak članova porodice. Mirnes danas sa suprugom i nedavno rođenim sinom živi u naselju Panađurište u istom haustoru gdje se desio požar. On se bavi i lovom tako se o njegovoj hrabrosti u Srebrenici prepričava da je prije nekoliko godina goloruk savladao divlju svinju koja ga je napala. Mladen Lazarević, čiji je nadimak Pekar, koju godinu je stariji od Mirnesa i vlasnik je male prehrambene prodavnice preko puta kompleksa zgrada na Panađurištu gdje se desio požar.
U današnjoj BiH u kojoj se, kako ističu mnogi analitičari, još uvijek vodi rat samo ne oružjem već politički i retorički, kada se intenzivira kampanja za lokalne izbore a rezultati prošlogodišnjih opštih još uvijek nisu u potpunosti inplementirani, ovaj primjer mladog Bošnjaka i Srbina u Srebrenici budi optimizam i nadu u budućnost. Mnogi kažu da je ovo veliki šamar nacionalistima u bh. vlastima i najbolja poruka za pomirenje i vraćanje povjerenja. Jer ako se to moglo desiti u Srebrenici zašto ne bi moglo i na drugim mjestima u BiH.
Preuzeto sa: https://www.6yka.com/
 
 

Posljednji postovi