Hitno omogućiti nastavak rada privrednih subjekata – Udruženje poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine traži od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini i FBiH da bez odlaganja donesu odgovarajuće odluke s ciljem što hitnijeg početka rada privrednih subjekata, uz poštivanje svih zdravstvenih i sigurnosnih standarda s ciljem zaštite života i zdravlja građana i uposlenika kompanija.

Iz UPFBiH pri tome misle ponajprije na što hitniji početak rada kompanija koje vrše usluge gradskog i međugradskog prijevoza, restorana, smještajnih kapaciteta i drugih kompanija kojima je bio zabranjen ili značajno reduciran tokom stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom koronavirusa.
“Tražimo da nam nadležni organi donošenjem odgovarajućih odluka hitno omoguće normalizaciju radnih procesa u kompanijama. U ovome trentuku, kada je izvjesno da imamo dobre rezultate u borbi sa koronavirusom, neophodno je nastaviti rad kompanija i pokušati spasiti privredu od težih posljedica i prijetećeg kolapsa. Naravno, i dalje nam je u prvom planu očuvanje života i zdravlja radnika, ali krajnje je vrijeme da mislimo i na njihovu egzistenciju, očuvanje radnih mjesta i privrede”, naglašavaju iz UPFBiH.
Podsjećaju da je većina kompanija u BiH osjetila posljedice pandemije koronavirusa te je uz nedovoljne i nekvalitetne poticajne mjere nadležnih institucija, bila primorana značajno smanjiti svoje aktivnosti, što je dovelo do smanjenja plaća, uplaćenih direktnih i indirektnih poreza, a nerijetko i do odpuštanja dijela radnika i gubitka radnih mjesta.
Kako bi se spriječio totalni kolaps privrede i sačuvala radna mjesta, nužno je donijeti mjere koje će omogućiti kompanijama da nastave privredne aktivnosti, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa.
Nastavak privrednih aktivnosti omogućit će barem djelomično zaustavljanje negativnih ekonomskih tokova čiji smo svi svjedoci u smislu očuvanja radnih mjesta, isplate plaća, direktnih i indirektnih poreza, što će u konačniici pomoći i nadležnim insitucijama da osiguraju sredstva za neometano funkcioniranje budžeta i vanbudžetskih fondova.
Podsjećaju da u većini zemalja u kojima je pandemija koronavirusa izazvala veće probleme nego u Bosni i Hercegovini dolazi do postepenog popuštanja mjera, naročito u segmentu privrede i u UPFBiH smatraju da i naša zemlja treba slijediti takve primjere.
| Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/