Humanost na djelu: Brčaci i Zeničani na 3D printerima prave zaštitne vizire za medicinske radnike bolnica

IDEAlab iz Zenice te HAS Robotics iz Brčkog počeli su na 3D printerima izrađivati zaštitne maske za medicinsko osoblje koje će im donirati kako bi imali adekvatnu zaštitu prilikom liječenja koronavirus pacijenata.
Sjajne ideje domaće pameti, struke i nauke uz pomoć tehnologije olakšale su rad medicinskim radnicima u bolnicama širom Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko dana na Metalurškom fakultetu u Zenici iDEAlab je počeo s pravljenjem prvih maski od pleksiglasa i plastičnih isprintanih 3D dijelova koji su projektovani na osnovu predložaka iz jedne češke firme, usavršen i isprintan u Zenici.
Belmin Hinović, student Mašinskog fakulteta u Zenici je kazao kako 24 sata dnevno rade kako bi zdravstvenim radnicima osigurali što veći broj vizira i zaštitnih maski, koje su im potrebne u ovim trenucima.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba
“Željeli smo pomoći našim doktorima i fakultetu, tako što smo iskoristili opensource projekt iz Češke, tamošnjih stručnjaka koji su sve svoje modele dali na online platformu. Ja ovom prilikom pozivam sve 3D makere i dizajnere da nam se jave i ako posjeduju printere da ih stave na raspolaganje. Nama je u ovom trenutku najveća potreba za tim 3D printerima jer za jedan dio treba četiri sata, pa je proces sam po sebi spor”, kazao je Hinović.
Gradska biblioteka u Zenici već je iDEAlabu u Zenici posudila dva 3D printera kako bi proizvodnja bila što veća.
Projektom rukovodi Zeničanin Mirza Oruč koji je kazao da je sve krenulo od upita Kantonalne bolnice Zenica.
“Kompanija iz Češke koja se bavi 3D printingom je dizajnirala jedan proizvod koji je našim ljekarima i osoblju sada potreban. iDEAlab, Mašinski i Medicinski fakultet smo redizajnirali prototip vizira koji mogu koristiti medicinski radnici. Kome god smo se obratili, niko nas nije odbio, čak smo angažovali neke privatne osobe i njihovu opremu za prozirni dio vizira. I Zenička razvojna agencija ZEDA nam je odmah ustupila svoj 3D printer i 20 kilograma materijala. Također nam je pomoglo i Federalno ministarstvo zdravstva, premijer Fadil Novalić, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez i Obi Sarajevo, koji su nam dali materijal za ove vizire tj. folje”, pojasnio je Oruč.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba
Pozitivna priča stiže i iz Brčkog gdje je HAS Robotics pokrenuo sličnu priču, a napravljene maske će donirati brčanskoj bolnici.
“Naime, nakon što je koronavirus pogodio Bosnu i Hercegovinu HAS Robotics je odlučio prekinuti proizvodnju robotskih ruku i sve proizvodne kapacitete usmjerio na proizvodnju zaštitnih maski za medicinsko osoblje. Ove maske zajedno sa Centrom za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju ‘MEDICOR’ iz Brčkog koji je dao značajan doprinos pri nabavci materijala za proizvodnju planiramo donirati brčanskoj bolnici. Riječ je o maskama koje prekrivaju cijelo lice zdravstvenog radnika i koje su izrađene od PLA plastike i PET-G providne folije”, kazali su iz HAS Robotics.
Vlasnik Haris Salkić je u razgovoru za Klix.ba rekao da je proizvodnja pokrenuta jučer te da je do sada napravljeno desetak zaštitnih vizira.
“Planiramo u sljedeća dva dana utrostručiti proizvodnju nabavkom još dva 3D printera. Moram napomenuti da su ovi viziri prvenstveno namijenjeni za medicinsko osoblje koje ide na teren po uzorke za testiranje na koronavirus, jer oni dolaze u direktan kontakt sa potencijalno zaraženim osobama. Naporno radimo u tri smjene kako bi mogli isporučiti što veći broj vizira u što kraćem periodu. Jutros smo imali sastanak sa predstavnicima zdravstvenih institucija u Brčko distriktu koji su izrazili potrebu za ovim vidom zaštite medicinskog osoblja, tako da do kraja sedmice očekujemo da ćemo imati dovoljan broj vizira za one koji su na prvoj liniji odbrane. Naša je obaveza da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo širenje ovoga virusa”, pojasnio je Salkić.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba
Mirza Karahasanović je zdravstveni radnik, a uključen je u projekt izrade HAS robotics zaštitnih vizira.
“Kao zdravstveni radnik jako dobro sam upoznat sa načinima prevencije širenja zaraze, te ovo smatram svojom obavezom da maksimalno doprinesem zaštiti svojih kolega koji su direktno izloženi ovom virusu. S obzirom da sam ovaj period zatvorio svoj Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju ‘MEDICOR’ svoje vrijeme i kapacitete sam usmjerio na podršku ovom projektu!”, kazao je Karahanović.
Sigurno je da će ove maske uveliko pomoći zdravstvenim radnicima, a mladi stručnjaci iz Zenice i Brčkog su zamolili sve vlasnike 3D printera da im iste ustupe kako bi mogli napraviti što je više maski.
Klix.ba