Inicirajte promjene: Šta vam smeta u Tuzli?

Promjene, promjene, promjene. Svima oko nas usta su puna promjena. Međutim, rijetko ko će krenuti u akciju. Ako pitate pojedine mlade ljude, neki od razloga sveopšte letargije su osjećaj bezizlasnosti iz određenih situacija, lijenost, komplikovana, a troma birokratija, bla, bla bla…
Nikad lakše do promjena!
Međutim, to uopšte ne moramo više doživljavati tako. Zahvaljujući omladinskom portalu mladi075.ba promjene je prelako inicirati, te još lakše s riječi preći na djela.

Ionako raznovrsna stranica koja je svojim sadržajima potpuno prilagođena potrebama mladog čovjeka današnjice, svim korisnicima nudi i opciju INICIRAJ PROMJENU. Kroz devet vrlo jednostavnih pitanja svi mladi mogu proći za maksimalno tri minute, te tako iz udobnosti svog doma, kancelarije, možda čak i sa popodnevne kafe u centru grada inicirati promjenu.
Iniciraj promjenu
Da bi prijedlog bio uvršten u razmatranje potrebno je prvo da se tim Vijeća mladih Grada Tuzla upozna s vama. Kako? Vrlo jednostavno: tako što ćete u, za to predviđenim odjeljcima, napisati vaše ime i prezime, datum rođenja i email adresu. I ništa više od ličnih podataka!
Nakon toga, slijede pitanja koja se odnose na vaša interesovanja: „Da li i gdje volontirate, koliko dugo? Ako ne volontirate, da li biste voljeli? Da li ste članovi nekih organizacija u Tuzli?“

„Kroz ovaj dio forme razmotrila bi se i mogućnost da osobi pružimo priliku da volontira ili društveno djeluje u onoj organizaciji – članici Vijeća mladih Grada Tuzla koja odgovara njegovim/njenim interesovanjima, sklonostima i afinitetima, što daje i novu dimenziju cijelom ovom procesu“ – ističu iz Vijeća mladih Grada Tuzla.
Na tri minute od promjena
Deveto, a ujedno i ključno pitanje je „Koji problem želiš riješiti?“ – i to je to. Iako nam svima traže stručne termine, neoborive argumente, nacrte izmjena, amandmane, aplikacione forme i šta sve ne – Vijeće mladih Grada Tuzla od mladih doslovno traži jednostavan opis problema i situaciju baš onakvu kakvu ste zatekli na terenu, u vašoj ulici, komšiluku, naselju, dijelu grada…
Kako navode iz Vijeća mladih Grada Tuzla „potencijalni problemi predstavljeni kroz tri ili 53 rečenice bit će jednako tretirani i uzeti u razmatranje jer je svaka informacija od mladih ljudi iz Tuzle važna i zaslužuje posvećen pristup“.
 Šta onda?
„Sve pristigle inicijative mladih, nakon što ih razmotri Upravni odbor Vijeća mladih Grada Tuzla, proći će kroz selekciju da se utvrdi stepen prioritetnosti za njihovo rješavanje. Ukoliko su to „problemi“ na koje direktno može utjecati Vijeće mladih ili samostalno ili zajedno sa Službom za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla, promptno ćemo i pristupiti njihovom rješavanju. Ako su to ipak neke inicijative koje uključuju i više instance lokalne vlasti, onda će takve inicijative, opet uz saradnju sa Službom za mlade Grada Tuzla biti uobličene i dostavljene Gradskom vijeću na razmatranje“ – navode iz Vijeća mladih Grada Tuzla, te ističu kako je ovo prvi put da jedna omladinska organizacija mladima nudi takvu priliku za društveno djelovanje.

Ono što je, pored svega, najzanimljivije, Vijeće mladih Grada Tuzla bit će sve vrijeme u komunikaciji sa onom osobom koja je inicirala promjenu kako bi zajedno učestvovali, ali i bili informisani o fazi do koje je inicirana promjena stigla. Uz to, mladi koji iniciraju promjene automatski ulaze i u bazu aktivista Vijeća mladih Grada Tuzla kojima će se blagovremeno, sa svakom novom društveno-korisnom aktivnosti VMGT-a nuditi prilika za volontiranje, kao i aktivno učešće u zajedničkim promjenama u našem gradu.
(Tuzlanski.ba)